Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Vajon mi másról is szólhatna Putyin karácsonyi üzenete?

2014.12.25. 07:38 Módosítva: 2014.12.25. 07:38
Hát nyilván, hogy a vodkáról! Persze az oroszoknál még nincs karácsony, de sajnos nem is szezonális problémáról van szó: emelkednek a vodkaárak! :(

Az ország súlyos gazdasági problémáival és az infláció elszaladásával párhuzamosan erősen megnövekedett vodkaárak visszafogására szólította fel a kormányt az orosz elnök karácsonykor, írja az MTI.

Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy a magas vodkaárak az illegális szeszfőzésre ösztönzik az embereket, és a házi főzésű párlatok veszélyesebbek az egészségre, mint a törvényesen előállított vodka.

A vodkaárak elszaladása csak a törvénytelenül főzött (szeszesitalok) fogyasztásának növekedéséhez vezet. Úgy vélem, az érintett kormányzati szerveknek el kéne gondolkodniuk ezen

- mondta Putyin.

A kormányzat tavaly óta nagyjából 30 százalékkal, 220 rubelre (körülbelül 1000 forintra) emelte fél liter vodka minimális kiskereskedelmi árát. Emellett Moszkva az alkoholipari cégekre vonatkozó szabályozást is szigorította. Kutatók szerint részben a magas alkoholfogyasztás a felelős azért, hogy Oroszországban a férfiak negyede az ötvenes éveiben vagy azelőtt meghal.

Az orosz gazdaság 1998 óta a legsúlyosabb válságát éli az olajár zuhanása és a Moszkvára az ukrán válsággal kapcsolatban kivetett nyugati szankciók miatt. Elemzők szerint jövőre súlyos recesszióba kerülhet az olajfüggő orosz gazdaság, és az infláció - részben a rubel gyors értékvesztése miatt - már idén elérheti a 10 százalékot.