Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Karácsonykor szívatták meg a hajléktalanokat

2014.12.26. 15:37

A hajléktalanokat a belváros padjaitól távol tartó ketreceket helyeztek ki a hatóságok a franciaországi Angouleme-ben, írja az MTI. Később azonban meghátráltak, és pénteki tájékoztatásuk szerint "biztonsági okokból ideiglenesen" eltávolították a botrányt kavaró rácsokat.

A Bordeaux-tól északkeletre fekvő 40 ezres településen pont december 24-e estéjén állították fel a ketreceket, hogy a hajléktalanok ne tudják használni őket. A belvárosban lévő üzletek tulajdonosai támogatták a kezdeményezést, fiatalok egy csoportjának azonban sikerült bemásznia csütörtökön.

A ketrecek felállítása nagy visszhangot keltett a közösségi médiában, egyesek védelmükbe vették az intézkedést, mások viszont felháborodtak rajta.

Xavier Bonnefont polgármester, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) tagja azt mondta, a boltosok és a lakók kérésére keríttette körbe a kilenc padot, amelyet "szinte kizárólag részeg személyek" használtak nap mint nap".

A nemzetközi képregény-fesztiváljáról ismert Angouleme szóban forgó részében többször került sor olyan incidensekre - akár verekedésre is - amelyekben ittas, néha kutyás hajléktalanok voltak érintettek.

Az önkormányzat és polgármester utólag a Facebookon nagyon sajnálta, hogy a ketreceket épp december 24-én, karácsony első napjának előestéjén állították fel.

A francia statisztikai hivatal 2012-es adatai szerint a nyugat-európai országban mintegy 112 ezer hajléktalan él.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!