Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lekapcsolnak a gépről egy terhes ír nőt

2014.12.26. 18:48

Beszüntetik egy agyhalott terhes nő mesterséges életben tartását Írországban a dublini felső bíróság döntése alapján, ami ismét felszította a vitát a szigetország abortusztilalmáról – írja az MTI.

A 26 éves nő 14 hete volt terhes, amikor december 3-án klinikai értelemben halottnak nyilvánították egy balesetben elszenvedett agysérülés miatt. Az orvosok megállapították, hogy a magzat menthetetlen, a nő és a meg nem született gyermek jogait képviselő ügyvédek pedig közölték, hogy nem fogják megfellebbezni az ország második legmagasabb szintű bíróságának a döntését. A háromtagú testület az ünnepek ellenére külön emiatt az ügy miatt rendkívüli ülést tartott, hogy megvitassa a hozzátartozók azon kérelmét, hogy kapcsolják ki az életfunkciókat fenntartó gépezetet.

Az orvosok eddig megtagadták a család kérését attól tartva, hogy per indul ellenük hanyagság vagy egyenesen emberölés vádjával, amennyiben beszüntetik a magzat életben tartását. Írországban a magzat jogát az élethez az alkotmány rögzíti, az abortuszt tiltó alaptörvény szerint egyformán kell védeni az anya és a meg nem születet gyermek életét.

A bírói testület 29 oldalas jelentésében elfogadta hét orvos egyöntetű szakvéleményét arról, hogy a magzat nem tudna még legalább két további hónapig életben maradni az anya méhében addig, amikor már biztonságosan világra segíthető lenne.

A londoni hatóságok adatai szerint a zömében római katolikus hitű szigetországból 2012-ben 3982 ír nő, köztük 128 18 évnél fiatalabb utazott Nagy-Britanniába, hogy ott végeztesse el a terhesség mesterséges megszakítását.