Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégse olyan brutális hely Törökország

2014.12.26. 12:22

Szabadon engedték az államfőt kritizáló 16 éves török gyereket, Mehmet Emin Altunsest, akit még szerdán vett őrizetbe a helyi rendőrség, írja a BBC.

A beszámolók szerint a fiú - egy baloldali mozgalom tagja - az ország középső részén fekvő Konya városában egy, az 1930-as években iszlamisták által meggyilkolt tanár emlékére megtartott megemlékezésen vádolta meg a konzervatív Erdogant.

A fiút még aznap este őrizetbe vették, bíró elé vezették, vád alá helyezték és bezárták. Ha a bírósági eljárás során bűnösnek találják, akár négyéves börtönbüntetést is kaphat. Ügyvédje a fiú szabadon bocsátását kérte a hatóságoktól, ezek szerint sikerrel.

Tavaly decemberben az akkor még a miniszterelnöki posztot betöltő Erdogan kormányát súlyos korrupciós botrány rengette meg, amely során több bizalmasát is megvádolták a hatóságok. Emiatt Erdogan nem sokkal később több száz rendőrt és ügyészt helyeztetett át vagy bocsátatott el, és megbuktatására irányuló összeesküvésnek minősítette a korrupciós vádakat.

Erdogan a mérsékelten iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja élén 2002-ben került hatalomra. A kezdeti időszakban számos demokratikus reformot hajtott végre, megzabolázta a nagypolitikába is beavatkozó hadsereget. A NATO-szövetségesek az országot a muzulmán demokrácia mintaképének tekintették. Ám az utóbbi években Erdogannak azt vetették a szemére bírálói, hogy rendszere tekintélyelvű irányba tart, egyre inkább az iszlám gyökerekhez tér vissza, és kemény a nézeteit ellenzők iránt.