Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Mégse olyan brutális hely Törökország

2014.12.26. 12:22

Szabadon engedték az államfőt kritizáló 16 éves török gyereket, Mehmet Emin Altunsest, akit még szerdán vett őrizetbe a helyi rendőrség, írja a BBC.

A beszámolók szerint a fiú - egy baloldali mozgalom tagja - az ország középső részén fekvő Konya városában egy, az 1930-as években iszlamisták által meggyilkolt tanár emlékére megtartott megemlékezésen vádolta meg a konzervatív Erdogant.

A fiút még aznap este őrizetbe vették, bíró elé vezették, vád alá helyezték és bezárták. Ha a bírósági eljárás során bűnösnek találják, akár négyéves börtönbüntetést is kaphat. Ügyvédje a fiú szabadon bocsátását kérte a hatóságoktól, ezek szerint sikerrel.

Tavaly decemberben az akkor még a miniszterelnöki posztot betöltő Erdogan kormányát súlyos korrupciós botrány rengette meg, amely során több bizalmasát is megvádolták a hatóságok. Emiatt Erdogan nem sokkal később több száz rendőrt és ügyészt helyeztetett át vagy bocsátatott el, és megbuktatására irányuló összeesküvésnek minősítette a korrupciós vádakat.

Erdogan a mérsékelten iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja élén 2002-ben került hatalomra. A kezdeti időszakban számos demokratikus reformot hajtott végre, megzabolázta a nagypolitikába is beavatkozó hadsereget. A NATO-szövetségesek az országot a muzulmán demokrácia mintaképének tekintették. Ám az utóbbi években Erdogannak azt vetették a szemére bírálói, hogy rendszere tekintélyelvű irányba tart, egyre inkább az iszlám gyökerekhez tér vissza, és kemény a nézeteit ellenzők iránt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!