Leváltották a fehérorosz kormányfőt

2014.12.27. 14:45

Leváltotta az eddigi kormányfőt és eddigi kabinetfőnökét nevezte ki miniszterelnöknek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki menesztette a kormány több tagját - köztük a gazdasági és az ipari tárca vezetőjét - és a jegybank elnökét is. Az akadémikus Mihail Mjasznyikovics 2010 óta volt kormányfő, helyét most Lukasenka kabinetfőnöke, Andrej Kobjakov veszi át, aki korábban miniszterelnök-helyettesként már volt kormánytag. A jelentős személycseréket az elnöki hivatal közleménye nem indokolta.

Ugyanakkor a fehérorosz elnök korábban már fenyegetett a kormány leváltásával arra az esetre, ha a kabinet nem teljesíti a kitűzött gazdasági célokat. Fehéroroszország - ahol mai napig szovjet mintájú tervgazdaság van - erősen függ gazdaságilag Oroszországtól, amely az utóbbi időben az olajár zuhanása és a nyugati szankciók miatt a legsúlyosabb válságát éli az 1998-as államcsőd óta. Minszk exportjának mintegy fele Oroszországba irányul, és a fehérorosz kormány erősen függ Moszkva pénzügyi támogatásától.

Ugyanakkor a tranzakciók 92 százalékát orosz rubelben bonyolítják, amely valuta az utóbbi hetekben jelentős értékvesztésen ment keresztül, és az idei év során értéke 40 százalékkal csökkent a dollárral szemben. Emiatt, bár a két ország közti kereskedelem volumene nem változott, dollárban kifejezve Fehéroroszország 739 millióval kevesebb bevételre tett szerint idén január és október között, mint az előző év hasonló időszakában.

Egyes megfigyelők szerint az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka célja a személycserével az, hogy a most leváltotta kormánytagokat okolja majd a gazdasági nehézségekért a jövő évi választások előtt. Mindazonáltal nyugati szervezetek gyakran emlékeztetnek rá, hogy a szakértők által Európa utolsó diktatúrájának tartott Fehéroroszországban a választások gyakorlatilag színjátéknak számítanak.  • Tippek
  • Árfolyam