Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Virágot vitt II. János Pál pápa sírjára a férfi, aki meg akarta ölni

2014.12.27. 17:58

Ellátogatott II. János Pál pápa végső nyughelyéhez és virágot helyezett el a Szent Péter Bazilikában lévő síremléken szombaton Mehmet Ali Agca, aki 1981-ben megpróbálta megölni a néhai katolikus egyházfőt.

A Vatikán szóvivője elmondta, hogy a látogatás, amely meglepetésként érte az egyházat, néhány percig tartott. Tudomása szerint a török férfi a merénylet óta most először lépett be a Vatikán területére. Az Agca által elhelyezett virágokat - ahogy minden más látogató által hozott csokrot is - később a bazilika dolgozói eltávolították a sírról.

A látogatásról egy olasz tévécsatorna egy rövid videofelvételt is bemutatott, amelyet egy Agcát elkísérő újságíró készített. A felvétel szerint Agca az suttogta a sír előtt, hogy "ezer köszönet a szentnek" és "sokáig éljen Jézus Krisztus".

Mehmet Ali Agca 1981. május 13-án a római Szent Péter téren rálőtt II. János Pálra. A pápa súlyosan megsebesült a merényletben, amelynek indítékát máig homály fedi. Egyes feltételezések szerint az akkori szovjet és bolgár titkosszolgálatnak is köze lehetett az akcióhoz.

Agcát életfogytiglani börtönre ítélték a gyilkossági kísérletért. 2000-ben az olasz államfő kegyelmet adott neki, és kiadták Törökországnak. Hazájában ismét azonnal bebörtönözték egy érvényben lévő ottani ítélete alapján, egy újságíró meggyilkolása miatt, amit még 1979-ben követett el. 2010-ben szabadlábra helyezték.

II. János Pál 1983-ban a börtönben meglátogatta merénylőjét, és megbocsátott neki. Mehmet Ali Agca legutóbb idén novemberben szerepelt a hírekben, amikor arra kérte a Vatikánt, hogy találkozhasson Ferenc pápával a katolikus egyházfő törökországi látogatásakor.