Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltűnt egy repülő Szingapúr felé

2014-12-28T150908Z 1451885400 GM1EACS1Q8S01 RTRMADP 3 INDONESIA-
2014.12.28. 07:45

Megszakadt a földi összeköttetés azzal a repülőgéppel, amely magyar idő szerint éjjel egykor kellett volna, hogy megérkezzen Indonéziából Szingapúrba. Az AirAsia QZ8501-es járatán 162 ember tartózkodott – írta a BBC. A hírt az AirAisa a Twitteren erősítette meg. A fapados gép egy háromórás út kétharmadánál tűnt el, négy és fél órányi útra elég üzemanyaggal.

Az Airbus 320-200-as kapitánya korábban rossz időről jelentett, ezért a Surabayából Szingapúrba tartó repülő pilótái engedélyt kértek arra, hogy eltérjenek a kijelölt útvonaltól. A gép a Reuters szerint 9750 méter magasan repült, amikor engedélyt kért, hogy 11500 méterre emelkedjen, hogy elkerülje a felhőket. 

A kapcsolat ekkor veszett el, még Indonézia légterében, Borneó szigetéhez közeledve, amikor a gép 10 ezer méter magasan járt.  Djoko Murjatmodjo, az indonéz közlekedési minisztérium légiközlekedési vezetője szerint a gép nem küldött vészjelzést.

A szomszédos Szingapúr és Malajzia egyaránt azonnal felajánlotta segítségét. A képen egy szingapúri C-130-as repülőgép, mely részt vesz a keresésben. Nem találtak semmit, a sötétedés mellett ráadásul az időjárási viszonyok sem voltak kedvezőek.

Az éjszaka beálltával felfüggesztették a kutatást a gép után, de hétfőn újra megkezdték. 

Az indonéz alelnök szerint valószínű, hogy a gép lezuhant, de arról nincs pontos információ, hogy hol. Hétfőn felújítják a kutatást a roncsok után, több hajóval és az eddiginél nagyobb területen - közölte sajtótájékoztatóján Juszuf Kalla a Ria Novosztyi szerint.

Az indonéz közlekedési minisztérium közzétette a repülőgép felszállását tanúsító dokumentumot, mely szerint 8296 kg üzemanyag volt a gépen (jóval több, mint az úthoz szükséges mintegy 5200 kilogramm).

Az Airbus bejelentette: kapcsolatban állnak a légitársasággal, és minden segítséget megadnak az AirAsia-nak. Közleményükből kiderül: a gép 23 ezer órát repült körülbelül 13 600 úton. 

Tapasztalt pilóta vezette

A kapitányt és elsőtisztet is tapasztalt szakembernek ismeri a légitársaság. Az Indonesia AirAsia 49 százalékban a malajziai AirAsia csoport tulajdona, a többi részvény helyi befektetők kezében van. A csoport vállalatai megtalálhatók a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Indiában is. Fapados malajziai szolgáltatásának indulása, azaz 2002 óta még nem veszített el repülőgépet.

A légitársaság jelentése szerint 155 utas és hétfős személyzet utazott a gépen. Ebből 155 fő indonéz, három dél-koreai, egy-egy szingapúri, malajziai, brit és francia. Az utasok között 16 gyerek és egy csecsemő is volt a fedélzeten.

Köszönjük, hogy gondolnak rájuk, imádkoznak értük. Erősnek kell maradnunk.

írta a Twitteren Tony Fernandes, a légitársaság igazgatója, aki Surabayába sietett. Teo Chee Hean szingapúri miniszterelnökhelyettes is ellátogatott az utasok családtagjaihoz, akik híreket várnak a Changi repülőtér kettes terminálján. Az AirAsia ázsiai járatai az eltűnt gép ellenére menetrend szerint közlekednek tovább. A RIA Novosztyi szerint

a légitársaság egy másik gépe nem sokkal a gép eltűnése után kényszerleszállást hajtott végre.

Barack Obama amerikai elnököt Hawaii-on töltött szabadsága alatt értesítették a gép eltűnéséről. 

Megint maláj gép

Malajzia repüléstörténetének legtragikusabb éve az idei: március 8-án a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata tűnt el nyomtalanul, 239 emberrel a fedélzetén.

Július 17-én pedig Donyeck felett lőtték le az oroszbarát szeparatisták a társaság MH17-es járatát, amelyen Amszterdamból Kuala Lumpurba 298 ember tartott. A tragédiákat senki sem élte túl.