Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még nincs új elnöke Horvátországnak

2014.12.28. 19:31

Nem hozott döntést a vasárnapi horvát elnökválasztás első fordulója.

A szavazást követően közzétett exit poll adatokból az derült ki, hogy a négy jelölt közül a legtöbb szavazatot Ivo Josipovic jelenlegi államfő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) és Kolinda Grabar Kitanovic, a jobbközép Horvát Demokrata Közösség (HDZ) jelöltje kapta. Az előzetes felmérések is ennek a két jelöltnek adtak esélyt.

Eszerint ők mérkőznek meg  az elnökválasztás  második fordulójában, amelyet január 11-én tartanak.

38,9 - 38,1

A szavazóhelyiségekből távozó választópolgárok megkérdezésén alapuló felmérést a Nova TV tévécsatorna, valamint a HRT közszolgálati televízió hozta nyilvánosságra, tízezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint Josipovic a leadott voksok 38,9 százalékát, az ellenzéki Grabar Kitanovic pedig a 38,1 százalékát szerezte meg. 

Az Ipsos Puls intézet által készített exit poll szerint a harmadik helyen futott be, a voksok 15,60 százalékával Ivan Vilibor Sincic, a horvát történelem legfiatalabb jelöltje, negyedik helyen végzett a szavazatok 5,70 százalékával Milan Kujundzic. 

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este tíz óra körül hozzák nyilvánosságra.
  

Közepes részvétel

A vasárnapi szavazáson közel 3,8 millió horvát állampolgár adhatta le voksát, köztük 40 ezren külföldön. A választási bizottság adatai szerint  az első fordulóban a szavazásra jogosultak 46,78 százaléka, mintegy 1 millió 794 ezer ember járult az urnák elé.

Az elnök megbizatása öt évre szól.

Az idei elnökválasztáson kevesebb a jelölt, mint korábban volt: 2009-ben 12-en, 2005-ben 13-an indultak az elnöki tisztségért. A mostaninál kevesebben csak 1997-ben szálltak versenybe, összesen hárman. Akkor Franjo Tudman másodszor is győzelmet aratott két vetélytársával szemben.