Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Még nincs új elnöke Horvátországnak

2014.12.28. 19:31

Nem hozott döntést a vasárnapi horvát elnökválasztás első fordulója.

A szavazást követően közzétett exit poll adatokból az derült ki, hogy a négy jelölt közül a legtöbb szavazatot Ivo Josipovic jelenlegi államfő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) és Kolinda Grabar Kitanovic, a jobbközép Horvát Demokrata Közösség (HDZ) jelöltje kapta. Az előzetes felmérések is ennek a két jelöltnek adtak esélyt.

Eszerint ők mérkőznek meg  az elnökválasztás  második fordulójában, amelyet január 11-én tartanak.

38,9 - 38,1

A szavazóhelyiségekből távozó választópolgárok megkérdezésén alapuló felmérést a Nova TV tévécsatorna, valamint a HRT közszolgálati televízió hozta nyilvánosságra, tízezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint Josipovic a leadott voksok 38,9 százalékát, az ellenzéki Grabar Kitanovic pedig a 38,1 százalékát szerezte meg. 

Az Ipsos Puls intézet által készített exit poll szerint a harmadik helyen futott be, a voksok 15,60 százalékával Ivan Vilibor Sincic, a horvát történelem legfiatalabb jelöltje, negyedik helyen végzett a szavazatok 5,70 százalékával Milan Kujundzic. 

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este tíz óra körül hozzák nyilvánosságra.
  

Közepes részvétel

A vasárnapi szavazáson közel 3,8 millió horvát állampolgár adhatta le voksát, köztük 40 ezren külföldön. A választási bizottság adatai szerint  az első fordulóban a szavazásra jogosultak 46,78 százaléka, mintegy 1 millió 794 ezer ember járult az urnák elé.

Az elnök megbizatása öt évre szól.

Az idei elnökválasztáson kevesebb a jelölt, mint korábban volt: 2009-ben 12-en, 2005-ben 13-an indultak az elnöki tisztségért. A mostaninál kevesebben csak 1997-ben szálltak versenybe, összesen hárman. Akkor Franjo Tudman másodszor is győzelmet aratott két vetélytársával szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!