Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Tűz ütött ki egy olasz komphajón, magyarok is vannak rajta

2014.12.28. 09:37

Tűz ütött ki egy Görögországból Olaszországba tartó komphajón vasárnap reggel, fedélzetén 466 fővel. A baleset még a Jón-tengeren, Görögország északnyugati partjainál történt.

Egy ember életét vesztette, ketten pedig megsebesültek a balesetben. Az ítéletidő rendkívüli mértékben nehezíti a mentést, a lángokat még vasárnap este sem sikerült eloltani.

Az esti híradásokból annyi derült ki, hogy az áldizat egy görög utas, akinek holttestét a vízből mentette ki az olasz parti őrség egyik hajója. A férfi vélhetően a mentés során eshetett a vízbe. A két sebesültről nincsenek konkrét információk. 

Vasárnap este az MTI azt írta, hogy hét fokkal megdőlt a komp, amelyen húsz órával a mentés megkezdése után még mintegy háromszáz ember van.  Korábbi hírek arról szóltak, hogy már csak mintegy százan maradtak a fedélzeten, de az ANSA hírügynökség legfrissebb jelentése szerint 287 embert még nem sikerült kimenekíteni.

közben a komp belseje tovább lángol. Helyszíni jelentések szerint káosz uralkodik az utasok között a mentést végzők emberfeletti erőfeszítései ellenére is.

A görög védelmi miniszter szerint a hajó azért dőlt meg, mert a lángok oltásakor nagy mennyiségű víz került bele.

Két magyar is utazott a kompon

Az ANSA olasz hírügynökség nemzetiségek szerint közölte az utasok listáját: eszerint 234 görög, 54 török, 22 olasz és ugyanennyi albán, 18 német 10 svájci, 9 francia utazott, de van az utasok között néhány orosz, osztrák, brit, holland, horvát, szíriai, afgán bolgár,iraki, továbbá két magyar állampolgár is. Délután még több mint 300 ember volt a lángoló kompon, estére már csak mintegy százan várták a szabadulást. 

A hírügynökségi jelentések szerint a délutáni órákban a szél sebessége elérte az óránkénti 90 kilométert, és nagy erővel sodorta a Norman Atlantic nevű égő hajót az "olasz csizma sarka" és Albánia közötti szoros felé.

Az erős légmozgás és hullámzás ezért jelentősen lassította a mentőhelikopterek és a bajba jutott komp segítségére sietett hajók számára a mentést. Hét hajó érkezett ugyanis a meglehetősen rossz időjárási viszonyok között zajló mentés segítéséhez. A bajba jutott kompot körbevették a hajók, hogy csökkentsék a hullámzást, és segítsék a mentőcsónakok vízre eresztését. 

Több utas mobilon keresztül számolt be a görög televíziónak a drámai helyzetről. „Megpróbálták leengedni a mentőcsónakokat, de néhányat nem sikerült. Teljes a szervezetlenség” – idézte egyiküket a Reuters. 

2014-12-28T140534Z 1797330268 GM1EACS1ORE01 RTRMADP 3 GREECE-SHI
Fotó: Skai TV via Reuters TV / Reuters

A Patraszból Anconába tartó hajó utasaiért mentőakció indult. Egyelőre nicns hír arról, hogy bárki megsérült volna a tűzben, vagy hogy a mentés közben a hideg vízbe zuhant volna a Norman Atlantic nevű hajó balesete során. A komphajó, amely Korfutól 80, Albániától 20 kilométerre adta le a vészjelzést, a 411 utas és az 55 fős személyzet mellett 222 járművet szállított. 

Magyar idő szerint fél kilencre a hajót sikerült kiüríteniük a mentőalakulatoknak, amelyek között olaszországi és albániai egységek is voltak. A közelben hét hajó tartózkodott és a mentéshez egy helikoptert is küldtek. A görög hatóságo azonban közölték: a légi mentéshez az időjárás nem alkalmas.

A komp ugyan már üres, azonban sok utas még a mentőhajókban vesztegel. Az egyik csónakban például 150-en voltak, ám a közelükbe érkezett hajó csupán 35 embert tudott a fedélzetre hozni, mert a nagy hullámok megakadályozták a továbbiak átmentését – írta az Enikos.gr.

Eddig csupán 131 embert sikerült biztonságos fedélzetre juttatni a 466 emberből

 – írta a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!