Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Olasz komp: az egyik magyar utast nem találják

2014-12-28T210934Z 955377049 GM1EACT0EA301 RTRMADP 3 GREECE-SHIP
2014.12.29. 07:49

Befejeződött az utasok mentése a görögországi partoknál kigyulladt Norman Atlantic nevű olasz komphajóról, adta hírül az AP. 

A legutóbbi információk szerint a görögországi partoknál kigyulladt Norman Atlantic olasz komphajón két magyar állampolgár utazott. Egyikük biztonságban van, de a másikról nincsenek információk - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfő délután az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítására a római és az athéni magyar nagykövetség kiemelten foglalkozik a balesettel, ügyeletet tartanak és folyamatosan tájékoztatják a tárcát.

A legfrissebb hírek szerint nyolc halálos áldozata van a görögországi partoknál kigyulladt komphajó balesetének. A görög partiőrség egyik hajója négy újabb holttestet talált a tengerben. Az áldozatok kiléte egyelőre ismeretlen. A hatóságok korábban egy halottról tudtak, akinek a holttestét szintén a vízből emelték ki. A görög férfi a mentés során esett a tengerbe, írta az MTI.

Riccardo Rizzotto, az olasz haditengerészet szóvivője hétfő reggel arról számolt be, hogy az utasok mentése egész éjszaka folyt. A fedélzeten lévő embereket egyesével emelték fel a helikopterekre, amelyek az utasokat olasz hadihajókra, valamint olasz és más felségjelzésű teherhajókra vitték. Hétfő hajnalban az olasz haditengerészet orvoscsoportja is a Norman Atlantic fedélzetére tudott lépni.

A szóvivő elmondta, hogy a komphajóra sikerült rögzíteni a vontatókötelet. A nyílt tengeren hányódó komphajónak albán vagy esetleg olasz kikötőbe vontatásáról később döntenek. A hajón sikerült eloltani a tüzet, a vízzel megtelt hajótest viszont megdőlt.

A görög parti őrség nyilvánosságra hozta az utasok névsorát, amely megerősíti, hogy ketten közülük valóban magyar állampolgárok. Sorsukról egyelőre nincsen hír. Az olasz kikötőkbe érkező túlélők és sérültek nemzetiségéről nincsenek még pontos adatok, ahogyan azt sem tudni, kik maradtak a hajó fedélzetén. A komphajón eredetileg 478-an tartózkodtak, ebből 422 volt az utas, 56 pedig a személyzet tagja.

Az olasz komphajó rakodóterében vasárnap hajnalban ütött ki tűz, amelynek oka egyelőre ismeretlen. Mintegy kétszázhúsz jármű van a hajó gyomrában. Értesülések szerint 15 teherautó olajat szállított.

A hajó a görögországi Patrasz kikötőjéből tartott az olaszországi Anconába, és az Othonoi görög szigettől 60 kilométerre északnyugatra adott le vészjelzést. Othonoitól északra található a térség nagyobb és jóval ismertebb szigete, Korfu.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?