Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Skóciát is elérte az ebola

2014.12.29. 20:37

Egy Nyugat-Afrikából visszatért egészségügyi dolgozót kezelnek ebolával egy skóciai kórházban, írja a BBC. A beteg vasárnap este érkezett Skóciába az egyik legfertőzöttebb országból, Sierra Leonéból.

A hatóságok egyelőre próbálják felderíteni, hogy kik kerülhettek kapcsolatba az ebolás beteggel, akiről a BBC egyelőre csak annyit tud, hogy nő, és két átszállással, Casablancán és Londonon keresztül érkezett meg Glasgow-ba vasárnap. Amint lehetséges, a hatóságok át fogják szállítani egy magas szinten izolált helységbe Londonba.

Bár a brit egészségügyi hatóságok hangsúlyozzák, hogy nagyon kicsi annak az esélye, hogy a nő megfertőzött valakit, egy segélyvonalat indítottak azok számára, akik együtt utaztak a nővel.

A beteg hétfőn kora reggel került kórházba, miután nem érzete jól magát, és 7 óra 50 perckor már el is különítették a többi betegtől.

"Skóciában az ebolajárvány kitörése óta készülünk egy ilyen eset kezelésére, szóval azt mondhatom, hogy jól fel vagyunk készülve" - mondta a skót kormányfő, Nicola Sturgeon.

Mindeközben Libéria fővárosában, Monroviában új temetőt nyitottak meg az ebolában elhunytaknak, ezzel biztosítva a tisztességes temetés lehetőségét a családoknak az eddig használt hamvasztás helyett. A fertőzöttek száma meghaladja a 20 ezer embert Libériárban, Guineában és Sierra Leonében. Libériában állítólag javult a helyzet az utóbbi hónapokban, de a Sierra Leonéval közös határvonal mentén újabb fertőzéseket észlelnek. Az újonnan nyitott temetőben lehetőségük lesz a családoknak keresztély és muszlim temetésekre is, illetve tradicionális törzsi búcsúzásokra is, de tilos lesz megérinteni a holttestet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!