Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Amerikai atomüzlettel dühítik az ukránok az oroszokat

2014.12.30. 23:45

Az orosz figyelmeztetések ellenére az amerikai Westinghouse vállalattal kötött szerződést nukleáris fűtőelemek szállításának jelentős növeléséről az ukrán atomerőműveket üzemeltető állami vállalat - közölte kedden a Westinghouse.

A Brüsszelben kötött üzlet értékéről, illetve a leszállítandó fűtőkazetták mennyiségéről nem közöltek információkat a felek. Az AFP hírügynökségnek az ukrán Energoatom egy magas rangú tisztségviselője azt mondta, hogy 13 ukrán reaktorhoz akarnak fűtőanyagot venni a Westinghouse-tól. Eddig ezeket a létesítményeket az orosz TVEL vállalat szolgálta ki, írja az MTI.

Az amerikai székhelyű, de a japán Toshiba csoport tulajdonában lévő Westinghouse 2003 óta már szállít fűtőanyagot Ukrajnába, de az ország 15 rektorából csak egyet lát el.

Az orosz külügyminisztérium keddi közleményében az ukrán állampolgárok és Európa népeinek egészségét és biztonságát fenyegető veszélyes kísérletnek nevezte az üzletet. Moszkva állítása szerint a Westinghouse által gyártott fűtőanyag nem megfelelő az Ukrajna által üzemeltetett szovjet reaktorokba.

A Westinghouse ezzel szemben azt írta közleményében, hogy a megállapodással Ukrajna diverzifikálni tudta fűtőanyag-importját, és a cég fűtőelemei évek óta gond nélkül működnek a dél-ukrajnai atomerőműben.

Megfigyelők szerint a Westinghouse-zal kötött megállapodás mögött a Kijev és Moszkva közötti elmérgesedett viszony áll.