Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kikészítik a molesztálással gyanúsított amerikai diákot

2014.12.30. 17:08

Magyarországon a gólyatáborokban történt botrányok hatására átalakítják az egyetemi rendezvények szervezését, de az egyetemeken elkövetett molesztálások ügye az Egyesült Államokban is folyamatosan napirenden van.

A New York-i Columbia egyetemen idén tavasszal indultak tiltakozó akciók, miután több megerőszakolt diáklány úgy látta, az egyetem vezetése el akarta tusolni az ügyeket. A tiltakozások emblematikus alakjává az a lány vált, aki hónapok óta minden egyetemi órára magával cipeli az ágymatracát. A Columbia művészeti karára járó, 21 éves Emma Sulkowicz ezzel egyrészt azt üzeni, milyen súlyos terhet kell cipelnie, másrészt azt, hogy a fiúk inkább a matracukon éljék ki magukat, ne rajta.

Sulkowichot másodéves korában erőszakolta meg egy fiú a kollégiumban. A lány sokáig hallgatott az ügyről, de aztán találkozott két másik lánnyal is, akit ugyanez a fiú molesztált. Emma Sulkowicz ezután az egyetem vezetéséhez fordult. Ígéretet kapott arra, hogy kivizsgálják az esetet, de végül nem történt semmi.

A lány ezután határozta el, hogy addig cipeli magával minden órára az ágybetétét, amíg ki nem rúgják a fiút az egyetemről. Sulkowicz az akciót Hordozzuk együtt ezt a terhet! néven társadalmi projektté fejlesztette, és ebből írja a szakdolgozatát is. A lányhoz sokan csatlakoztak. Együtt járnak körbe a kampuszon és segítenek neki cipelni a matracát. Októberben több egyetem is csatlakozott a kezdeményezéshez, és együtt vállaltak szolidaritást az egyetemeken elkövetett nemi erőszak áldozataival.

A fiú hosszú hallgatás után a napokban megszólalt. A New York Timesnak azt állította, nem erőszakolta meg a lányt, és az egyetemen lefolytatott belső vizsgálat is ártatlannak találta őt. A fiú azért szólalt meg, mert ennek ellenére naponta megaláztatásoknak van kitéve. A nevét szinte mindenhol kiírták a vécében, folyamatosan sértegetik blogokban és a kampuszon is. Szerinte Sulkowicz akciója túlmegy a szabad véleménynyilvánításon, és inkább zaklatásnak tekinthető: nyílt és személyes támadás ellene, hogy kirúgják az egyetemről.

Az amerikai egyetemek nemcsak szavakban, de a valóságban is autonóm intézmények. A hatalmas kampuszok, önálló városokként működnek. Saját biztonsági szolgálatuk van, amely néha katonai terepjáróval és gépkarabéllyal is rendelkezik. Az egyetemek felismerték: jobb ha maguk tartanak rendet, s megelőznek minden rendbontást, az ugyanis nagyon nem tesz jót az egyetem hírnevének, ha rendőröket kell hívni.

Gyakori, hogy a szexuális zaklatással kapcsolatos esetek ügyében nem tesznek rendőrségi feljelentést, az ilyen ügyeket az egyetemek maguk vizsgálják ki "négy fal között". Enyhébb esetekben itt megvan a lehetőség arra, hogy a diákot az egyetemi közösség megpróbálja helyes irányba terelni. A diákok itt akár olyan kisebb súlyú szexuális bűncselekményeket is megúszhatnak, amelyekért a kint világban már börtön járna. Az egyetemek nem véletlenül próbálják ezeket az ügyeket házon belül kezelni: súlyos esetekben elfordulhatnak tőlük támogatóik, vagy egy-egy molesztálással meggyanúsított gazdagabb csemete súlyos pert akaszthat az intézmény nyakába.

Az amerikai egyetemeken elkövetett szexuális visszaélések száma nem ismert. A Der Spiegel szerint az ilyen ügyekben a szexuális erőszak áldozatává vált hallgatóknak a költséges perelés helyett jobban megéri, ha csak panaszt tesznek. Ilyenkor nem kell drága ügyvédet fogadni, az eljárás rövidebb és online is intézhető. A Der Spiegel szerint míg a korábbi években mindössze egy tucat ilyen beadvány érkezett amerikai egyetemek ellen, 2013 januárja óta ezek száma 61-re emelkedett.