Vendel
6 °C
20 °C

Kikészítik a molesztálással gyanúsított amerikai diákot

2014.12.30. 17:08

Magyarországon a gólyatáborokban történt botrányok hatására átalakítják az egyetemi rendezvények szervezését, de az egyetemeken elkövetett molesztálások ügye az Egyesült Államokban is folyamatosan napirenden van.

A New York-i Columbia egyetemen idén tavasszal indultak tiltakozó akciók, miután több megerőszakolt diáklány úgy látta, az egyetem vezetése el akarta tusolni az ügyeket. A tiltakozások emblematikus alakjává az a lány vált, aki hónapok óta minden egyetemi órára magával cipeli az ágymatracát. A Columbia művészeti karára járó, 21 éves Emma Sulkowicz ezzel egyrészt azt üzeni, milyen súlyos terhet kell cipelnie, másrészt azt, hogy a fiúk inkább a matracukon éljék ki magukat, ne rajta.

Sulkowichot másodéves korában erőszakolta meg egy fiú a kollégiumban. A lány sokáig hallgatott az ügyről, de aztán találkozott két másik lánnyal is, akit ugyanez a fiú molesztált. Emma Sulkowicz ezután az egyetem vezetéséhez fordult. Ígéretet kapott arra, hogy kivizsgálják az esetet, de végül nem történt semmi.

A lány ezután határozta el, hogy addig cipeli magával minden órára az ágybetétét, amíg ki nem rúgják a fiút az egyetemről. Sulkowicz az akciót Hordozzuk együtt ezt a terhet! néven társadalmi projektté fejlesztette, és ebből írja a szakdolgozatát is. A lányhoz sokan csatlakoztak. Együtt járnak körbe a kampuszon és segítenek neki cipelni a matracát. Októberben több egyetem is csatlakozott a kezdeményezéshez, és együtt vállaltak szolidaritást az egyetemeken elkövetett nemi erőszak áldozataival.

A fiú hosszú hallgatás után a napokban megszólalt. A New York Timesnak azt állította, nem erőszakolta meg a lányt, és az egyetemen lefolytatott belső vizsgálat is ártatlannak találta őt. A fiú azért szólalt meg, mert ennek ellenére naponta megaláztatásoknak van kitéve. A nevét szinte mindenhol kiírták a vécében, folyamatosan sértegetik blogokban és a kampuszon is. Szerinte Sulkowicz akciója túlmegy a szabad véleménynyilvánításon, és inkább zaklatásnak tekinthető: nyílt és személyes támadás ellene, hogy kirúgják az egyetemről.

Az amerikai egyetemek nemcsak szavakban, de a valóságban is autonóm intézmények. A hatalmas kampuszok, önálló városokként működnek. Saját biztonsági szolgálatuk van, amely néha katonai terepjáróval és gépkarabéllyal is rendelkezik. Az egyetemek felismerték: jobb ha maguk tartanak rendet, s megelőznek minden rendbontást, az ugyanis nagyon nem tesz jót az egyetem hírnevének, ha rendőröket kell hívni.

Gyakori, hogy a szexuális zaklatással kapcsolatos esetek ügyében nem tesznek rendőrségi feljelentést, az ilyen ügyeket az egyetemek maguk vizsgálják ki "négy fal között". Enyhébb esetekben itt megvan a lehetőség arra, hogy a diákot az egyetemi közösség megpróbálja helyes irányba terelni. A diákok itt akár olyan kisebb súlyú szexuális bűncselekményeket is megúszhatnak, amelyekért a kint világban már börtön járna. Az egyetemek nem véletlenül próbálják ezeket az ügyeket házon belül kezelni: súlyos esetekben elfordulhatnak tőlük támogatóik, vagy egy-egy molesztálással meggyanúsított gazdagabb csemete súlyos pert akaszthat az intézmény nyakába.

Az amerikai egyetemeken elkövetett szexuális visszaélések száma nem ismert. A Der Spiegel szerint az ilyen ügyekben a szexuális erőszak áldozatává vált hallgatóknak a költséges perelés helyett jobban megéri, ha csak panaszt tesznek. Ilyenkor nem kell drága ügyvédet fogadni, az eljárás rövidebb és online is intézhető. A Der Spiegel szerint míg a korábbi években mindössze egy tucat ilyen beadvány érkezett amerikai egyetemek ellen, 2013 januárja óta ezek száma 61-re emelkedett.