Árpád
-2 °C
4 °C

A szegényekkel való szolidaritásra hívott fel Ferenc pápa

2014.12.31. 22:14
Az egyházfő az olasz fővárost érintő, a közelmúltban napvilágra került korrupciós botrányokra utalva ostorozta a korrupciót és a szegények kizsákmányolását.

Egy olyan társadalom, amely nem törődik a szegényekkel, üldözi őket, bűnözőkké teszi őket, a maffiába kényszeríti őket, elveszíti a szabadságát és megszűnik keresztényi lenniMeg kell védenünk a szegényeket és nem védekeznünk kell tőlük. Meg kell védenünk a gyengéket, és nem kihasználni őket. - mondta a katolikus egyházfő több ezer hívő előtt a Szent Péter-bazilikában az általa vezetett vesperáson.

Az apropó: decemberben az olasz rendőrség őrizetbe vett 37 embert azzal a gyanúval, hogy egy maffia-szerű szervezetet működtettek, amely korrupt városi tisztségviselők révén megrendeléseket kapott az önkormányzattól közfeladatok ellátására, köztük menekülteket befogadó állomások működtetésére. A sajtóban közölt nyomozati anyagok között vannak olyanok, amelyek arra utalnak, hogy a megbízások elnyerői gyakran hasznot húztak súlyos szociális problémákból.

A vesperás a hagyományoknak megfelelően a Te Deum himnusz felcsendülésével zárult. Január elsején a pápa újévi misét mutat be a Szent Péter bazilikában. (mti)