Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Csaknem ezren rekedtek egy legénység nélkül sodródó hajón

2014.12.31. 17:40

Kilencszázhetven illegális bevándorlót mentett ki az olasz parti őrség szerdán egy teherhajóról, amely legénység nélkül, sorsára hagyva tartott az olasz partok felé – írja az MTI.

A parti őrség közlése szerint tragédiát sikerült megakadályozni, mivel az embercsempészek, mielőtt elhagyták a fedélzetet és sorsukra hagyták a menekülteket, a hajót automata vezérlésre kapcsolták és a part felé irányították. A parti őrség beavatkozása nélkül a hajó nekiütközött volna a pugliai partoknak.

A Blu Sky M nevű, moldovai felségjelzésű hajó csak néhány tengeri mérföldre volt a partoktól, amikor a parti őrség emberei egy helikopterről a fedélzetére ereszkedtek, és Gallipoli kikötőjébe kormányozták „az olasz csizma sarkánál”.

A hatóságok első megállapítása szerint többnyire szíriai menekültek tartózkodtak a fedélzeten, köztük sok terhes asszony és gyerek.

Egy feltételezett embercsempészt őrizetbe vettek.

A hajóról előzőleg, kedd este Korfu szigete közelében segélyhívást adtak le, feltehetően az egyik utas. Amikor a parti őrség csónakjai megközelítették a hajót, a kapitány azt állította, hogy minden rendben van. Sajtóértesülések szerint a Blue Sky M már napok óta hajózott a Görögország nyugati és Olaszország déli partjai között elterülő Jón-tengeren.

Túlélők beszámolói szerint a Földközi-tengeren tevékenykedő embercsempészek gyakran hagyják magukra, sőt néha fel is borítják az illegális bevándorlókat szállító hajókat, hogy ne kerüljenek a hatóságok kezére. 2014-ben több mint százezer illegális bevándorlót mentettek meg a tengeren Olaszország közelében.