Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csaknem ezren rekedtek egy legénység nélkül sodródó hajón

2014.12.31. 17:40

Kilencszázhetven illegális bevándorlót mentett ki az olasz parti őrség szerdán egy teherhajóról, amely legénység nélkül, sorsára hagyva tartott az olasz partok felé – írja az MTI.

A parti őrség közlése szerint tragédiát sikerült megakadályozni, mivel az embercsempészek, mielőtt elhagyták a fedélzetet és sorsukra hagyták a menekülteket, a hajót automata vezérlésre kapcsolták és a part felé irányították. A parti őrség beavatkozása nélkül a hajó nekiütközött volna a pugliai partoknak.

A Blu Sky M nevű, moldovai felségjelzésű hajó csak néhány tengeri mérföldre volt a partoktól, amikor a parti őrség emberei egy helikopterről a fedélzetére ereszkedtek, és Gallipoli kikötőjébe kormányozták „az olasz csizma sarkánál”.

A hatóságok első megállapítása szerint többnyire szíriai menekültek tartózkodtak a fedélzeten, köztük sok terhes asszony és gyerek.

Egy feltételezett embercsempészt őrizetbe vettek.

A hajóról előzőleg, kedd este Korfu szigete közelében segélyhívást adtak le, feltehetően az egyik utas. Amikor a parti őrség csónakjai megközelítették a hajót, a kapitány azt állította, hogy minden rendben van. Sajtóértesülések szerint a Blue Sky M már napok óta hajózott a Görögország nyugati és Olaszország déli partjai között elterülő Jón-tengeren.

Túlélők beszámolói szerint a Földközi-tengeren tevékenykedő embercsempészek gyakran hagyják magukra, sőt néha fel is borítják az illegális bevándorlókat szállító hajókat, hogy ne kerüljenek a hatóságok kezére. 2014-ben több mint százezer illegális bevándorlót mentettek meg a tengeren Olaszország közelében.