Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.78%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.19%

Agyontapostak 35 embert a sanghaji szilveszteri utcabálon

2015.01.01. 07:38
A kínai tragédiát állítólag a tömegbe szórt, hamis amerikai dollárbankók váltották ki, az emberek agyontaposták egymást, csak hogy jusson nekik is belőle.

A belváros Bund nevű folyóparti sétányán hatalmas, főleg fiatalokból áló tömeg ünnepelte az újévet Sanghajban. A hírügynökségi jelentések ellentmondók a tragédia kiváltó okát illetően, egyes források szerint amerikai dollárra hasonlító papírpénzt szórtak a mulatozók közé, akik ettől megvadultak, és a kialakuló tömeghisztériában 35 embert egyszerűen agyontapostak. A Hszinhua állami hírügynökség szerint az áldozatok között sok a diák, akiket a helyszínen igyekeztek újraéleszteni a mentősök, de hiába. 45 sebesültet is el kellett látni. Több éve nem volt ilyen súlyos baleset Sanghajban (mti).

  • New Yorkban több ezer rendőrt helyeztek készültségbe szilveszterre, mivel a város vezetősége attól tartott, hogy az ünneplésből spontán tüntetés lesz, folytatva a fegyvertelen feketék lelövése elleni tiltakozások sorát. Hivatalosan senkin nem jelentett be demonstrációt az év utolsó napjára a Times Square-re, és amit éjfélkor leereszkedett a jellegzetes Waterford-kristálygömb, nyilvánvalóvá vált, hogy a tömeg ünnepelni ment az utcára, nem demonstrálni.
  • Brazília legnagyobb városa, Rio de Janeiro híres tengerpartján, a Copacabanán több mint egymillióan ünnepelnek, három színpadon több tucatnyi előadó és az Atlanti-óceánról fellőtt tűzijáték szórakoztatja a résztvevőket. 
  • Dubajban világrekordot döntöttek, amikor a Föld legmagasabb épületére a világ legnagyobb felületű fényreklámját szerelték. A 900 méter magas Burdzs Kalifa torony homlokzatán egy 70 ezer LED-ből álló táblán az ország vezetőit mutatták éjfélkor.
  • Bagdadban erre az éjszakára feloldották a több mint tíz éve érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat. A merényletek elkerülése végett a központba autók nem hajthattak be.
  • Indonéziában a közelmúltbeli tragédiák - az AirAsia légitársaság gépének lezuhanása és a közép-jávai földcsuszamlás - áldozatainak emlékére tekintettel visszafogottan ünnepeltek az emberek. A fővárosban a megszokott szilveszteri fesztivál előtt a városvezetés tömeges imádkozást szervezett. Több városban semmilyen ünnepséget nem rendeztek.
  • Litvánia az euró bevezetésével ünnepli az új évet. A balti ország a 19. tagja az eurózónának. Algirdas Butkevicius miniszterelnök volt az első, aki euróban vett ki készpénzt egy bankautomatából.
  • Giorgio Napolitano olasz elnök újévköszöntő beszédében megerősítette, hogy hamarosan lemond tisztségéről. Arra buzdította hazáját, hogy oldja meg égető gondjait, mint például a korrupció visszaszorítását és a fiatalok munkához juttatását.
  • A Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb városának, Johannesburgnak Hillbrow nevű negyedében hagyománnyá vált, hogy fölöslegessé vált lakberendezési tárgyakat - bútorokat, de akár tűzhelyet, hűtőgépet is - dobnak ki magas épületek ablakaiból. A hatóságok - hogy elsorvasszák ezt a veszélyes szokást - három éve már karnevált rendeznek a városrészben. A városban egyébként már hosszú évek óta megszokottá vált, hogy szilveszterkor nagyon sok kisebb súlyú bűncselekményt és vandál tetteket követnek el.