Mihály
12 °C
21 °C

Svájcra is súlyos csapást mért az ottani amerikai nagykövet

2015.01.03. 21:17 Módosítva: 2015.01.03. 21:24

Ott támadta meg Svájcot az Egyesült Államok nagykövete, ahol talán a legjobban fáj az országnak. A 42 éves Suzi LeVine ugyanis a Facebookon dühöngött amiatt, hogy a svájci sípályákon milyen káosz uralkodik és milyen szervezetlenül működnek a felvonók, írja a svájci Blick.

A nagykövet Adelbodenben síelt, de nagyon nem tetszett neki, hogy sorba kellett állnia a sífelvonóknál és ennek adott hangot is adott egy bejegyzésben. A Facebookon azt írta: "Megpróbálom megérteni, miért van káosz a svájci sífelvonók előtt". LeVine szerint egyáltalán nem hatékony, hogy miközben hosszú sorok várakoznak a feljutásra, a felvonók kabinjaiban olyan sok üres hely marad. 

A nagykövet ezzel komoly diplomáciai hibát vétett. Egy diplomata ugyanis nyilvánosan sohasem bírálhatja a fogadó ország viszonyait. Ezt legfeljebb bizalmas diplomáciai iratokban teheti meg.

A svájci turizmusért felelős szervezet vezetője Jürg Schmid azt mondta: már fel is vette a kapcsolatot az amerikai nagykövettel. Azt tanácsolta neki, hogy majd a síszezon végén próbáljon meg objektív képet alkotni a svájci síterepek szervezettségéről. Ellentétben ugyanis az USA-val, ahol egy napijegy 50 százalékkal drágább, Svájcban a síelés nem az elit szórakozása, hanem mindenkié, figyelmeztette Schmid a nagykövetet. 

Ehhez a sílifteket üzemeltető szervezet szóvivője annyit tett hozzá, hogy a svájci síliftinfrastruktúra a világon az egyik legjobbnak számít a gyorsaságát, a komfortot és az áteresztési képességét nézve, de a csúcsidőszakban bizony előfordulhat, hogy az embernek egy kicsit várnia kell.

A nyáron Bernbe kinevezett Suzi LeVine nem klasszikus diplomata. Egyfajta ajándékként kapta a posztot Barack Obamától, miután nagy összegeket gyűjtött az elnök kampányára (hasonlóan a Magyarországra kinevezett Colleen Bradley Bellhez). A szabályok ettől függetlenül vonatkoznak rá, és LeVine-t már figyelmeztették is, hiszen már korábban is szerette a Facebookon keverni a politikai és a személyes megnyilvánulásokat. Az amerikai külügy irányelvei szerint az amerikai lazaságot külföldön sokszor udvariatlanságnak veszik, ezért egy rossz húzás könnyen személyes vagy a nemzetre vonatkozó sértéssé válhat. A nagykövetek számára ezért nem léteznek privát pillanatok, ügyelniük kell minden hivatalos és személyes megnyilvánulásukra.

A Blick kérdésére LeVine arra nem válaszolt, hogy szerinte a svájci sílifteket bíráló kijelentése összeegyeztethető-e diplomáciai posztjával. Annyit írt a lapnak, hogy Svájcot nagyon jól szervezett országnak ismerte meg, és csak azt akarta tudni, hogy miért működnek ott másogy a síliftek mint az Egyesült Államokban.