Árpád
-2 °C
3 °C

Adócsalással gyanúsítják a Szaharov-díjas kongói orvost

2015.01.04. 10:55

Adócsalásra hivatkozva zárolta a Kongói Köztársaság adóhatósága az egyik legtöbb nemzetközi elismerést szerzett kongói kórház számláját, így téve működés- és fizetésképtelenné - adta hírül az Euronews.

A Panzi Kórház gyógyították a kongói harcokban megerőszakolt nőket és lányokat. Az intézmény alapítóját, Dr Denis Mukwege-t emiatt legutóbb Nobel-díjra is jelölték.

A kórházat működtető alapítvány vezetője az Euronewsnak azt mesélte, hogy a gyógyítás miatt elengedhetetlen, hogy hozzáférhessenek a számlájukhoz. 300 beteg várja, hogy ellássák, ők mind erőszakos szexuális bűncselekmények áldozatai, nem tudnak fizetni, arról nem is beszélve, hogy a környéken nincs másik kórház, ahol segíteni tudnának rajtuk.

A kórház vezetése egyébként visszautasítja az adócsalás vádját. Többek szerint az adóhatóság mögött a kormányzat bosszúja van. Amikor ugyanis Mukwage 2014-ben átvette az Európai Parlament által alapított Szaharov-díjat, amit az emberi jogok védelméért ítélnek oda, azt mondta, hogy Kongó most beteg, de összefogással meg lehet gyógyítani. Ezzel viszont kivívta a kormányzat ellenszenvét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?