Árpád
-2 °C
4 °C

Teltház van a vatikáni börtönben

2015.01.04. 01:09 Módosítva: 2015-01-04 01:17:06

Rekordszámú foglyot őriznek Vatikánvárosban: a pápai állam területén hárman várnak a vatikáni bíróság ítéletére, írja az MTI.

Tavaly szeptemberig üresen állt a vatikáni börtön. Azóta négy ember is megfordult a pápai csendőrség fogdáiban. A Vatikán falai mögött levő kétcellás börtön egyikében jelenleg Marcello Di Finzio trieszti vállalkozó vár tárgyalására, miután a vatikáni ügyész vádat emelt ellene. Di Finziót december 21-én tartóztatták le a vatikáni csendőrök, miután egy napon át tiltakozott a Szent Péter bazilika kupoláján, majd lemászott róla.

Marcello Di Finzio 2012 óta négyszer kapaszkodott fel a kupolára, ahol egy ablak párkányán tüntetett az Európai Unió szolgáltatási piacát megnyitó Bolkenstein-irányelv ellen. Az olasz vállalkozó az itáliai tengerparton levő strandok eddigi koncessziós rendszerének megújítása ellen tiltakozott. Ez az első alkalom, hogy a Vatikán bíróság elé állítja.

A másik cellából december 27-én bocsátották szabadon a Femen nevű ukrán nőmozgalom egyik aktivistáját, aki december 25-én félmeztelenül bemászott a Szent Péter tér közepén emelt betlehembe, és megpróbálta eltulajdonítani a gyermek Jézus szobrát. Két napot töltött a vatikáni fogdában, majd örökre kiutasították a Vatikán területéről.

Két további rab már elhagyta a fogdát, és a csendőrség épületében kialakított szobákban vannak őrizetben. Egyikük a lengyel Jozef Wesolowski, akit tavaly szeptemberben tartóztatott le a vatikáni csendőrség, miután a Hittani Kongregáció megfosztotta papi hivatásától. Az egykori nunciusnak másodfokon kell védekeznie gyermekeken elkövetett nemi erőszak és gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt.

A szintén lengyel Bronislaw Morawiecet az első fokú vatikáni bíróság novemberben három év két hónapra ítélte el csalásért és hűtlen kezelésért. Morawiec atya a római Santa Maria Maggiore bazilika számvevője volt.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő szokatlannak nevezte, hogy ennyi rab van a fogdában, miután az utóbbi évtizedekben a pápai állam fogdája üres volt. A Szent Péter téren elfogott zsebtolvajt vagy II. János Pál merénylőjét a vatikáni hatóságok korábban átadták az olaszoknak. Kivételt Paolo Gabriele, XVI. Benedek volt komornyikja jelentett, akit bizalmas dokumentumok ellopásáért 2012 szeptemberében 18 hónapra ítéltek, de a pápa kegyelemben részesítette. A Vatileaks-botrányt kirobbantó Gabriele előzetesben kettő, majd további három hónapot töltött a vatikáni börtönben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?