Tekla
5 °C
19 °C

Teltház van a vatikáni börtönben

2015.01.04. 01:09 Módosítva: 2015.01.04. 01:17

Rekordszámú foglyot őriznek Vatikánvárosban: a pápai állam területén hárman várnak a vatikáni bíróság ítéletére, írja az MTI.

Tavaly szeptemberig üresen állt a vatikáni börtön. Azóta négy ember is megfordult a pápai csendőrség fogdáiban. A Vatikán falai mögött levő kétcellás börtön egyikében jelenleg Marcello Di Finzio trieszti vállalkozó vár tárgyalására, miután a vatikáni ügyész vádat emelt ellene. Di Finziót december 21-én tartóztatták le a vatikáni csendőrök, miután egy napon át tiltakozott a Szent Péter bazilika kupoláján, majd lemászott róla.

Marcello Di Finzio 2012 óta négyszer kapaszkodott fel a kupolára, ahol egy ablak párkányán tüntetett az Európai Unió szolgáltatási piacát megnyitó Bolkenstein-irányelv ellen. Az olasz vállalkozó az itáliai tengerparton levő strandok eddigi koncessziós rendszerének megújítása ellen tiltakozott. Ez az első alkalom, hogy a Vatikán bíróság elé állítja.

A másik cellából december 27-én bocsátották szabadon a Femen nevű ukrán nőmozgalom egyik aktivistáját, aki december 25-én félmeztelenül bemászott a Szent Péter tér közepén emelt betlehembe, és megpróbálta eltulajdonítani a gyermek Jézus szobrát. Két napot töltött a vatikáni fogdában, majd örökre kiutasították a Vatikán területéről.

Két további rab már elhagyta a fogdát, és a csendőrség épületében kialakított szobákban vannak őrizetben. Egyikük a lengyel Jozef Wesolowski, akit tavaly szeptemberben tartóztatott le a vatikáni csendőrség, miután a Hittani Kongregáció megfosztotta papi hivatásától. Az egykori nunciusnak másodfokon kell védekeznie gyermekeken elkövetett nemi erőszak és gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt.

A szintén lengyel Bronislaw Morawiecet az első fokú vatikáni bíróság novemberben három év két hónapra ítélte el csalásért és hűtlen kezelésért. Morawiec atya a római Santa Maria Maggiore bazilika számvevője volt.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő szokatlannak nevezte, hogy ennyi rab van a fogdában, miután az utóbbi évtizedekben a pápai állam fogdája üres volt. A Szent Péter téren elfogott zsebtolvajt vagy II. János Pál merénylőjét a vatikáni hatóságok korábban átadták az olaszoknak. Kivételt Paolo Gabriele, XVI. Benedek volt komornyikja jelentett, akit bizalmas dokumentumok ellopásáért 2012 szeptemberében 18 hónapra ítéltek, de a pápa kegyelemben részesítette. A Vatileaks-botrányt kirobbantó Gabriele előzetesben kettő, majd további három hónapot töltött a vatikáni börtönben.