Fülöp, Evelin
EUR 392,40 Ft
USD 367,11 Ft
13 °C
27 °C

Líbiai gépek bombáztak le egy görög olajtankert

2015.01.05. 16:34

Líbiai vadászbombázók megtámadtak egy görög olajtankert a líbiai Derna kikötőjében, a legénység két tagja meghalt, ketten megsebesültek, a hajó azonban nem süllyedt el, jelentették be a BBC szerint a görög hatóságok. Dernát az elmúlt két évben iszlamista fegyveresek irányítják, a líbiai hadsereg ezért már többször is támadta a kikötőt.

Egy líbiai katonai szóvivő azzal indokolta a bombázást, hogy a hajó mozgása gyanús volt nekik. Ahmed Meszmari ezredes szerint a hajót nem vizsgálhatták át, mielőtt behajózott a kikötőbe. Ráadásul szerinte egy erőműnél kellett volna kikötnie, ehelyett „katonai területre" ment. Az ezredes szerint felszólították a hajót, hogy álljon meg, de azon ehelyett csak lekapcsolták a világítást, és nem reagáltak. Mint mondta, így nem maradt más választásuk, kétszer is bombázták.

A görög hatóságok szerint a hajón 26 fős legénység volt, köztük fülöp-szigeteki, görög és román állampolgárok. A hajót egy athéni társaság, az Aegean Shipping üzemelteti. A görög nyilatkozatok szerint éppen lehorgonyzott a kikötőben, amikor lecsaptak rá.

Abban sem egyeznek a vélemények, miért volt a hajó a kikötőnél. Egyes hírek szerint az erőműbe szállított üzemanyagot, Meszmari szerint azonban iszlamista harcosokat vihetett Dernába.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás