Elfogták a mexikói diákokat elrabló rendőröket

2015.01.06. 01:08

A mexikói államügyészség szerint letartóztattak tíz rendőrt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részük volt 43 mexikói egyetemista tavaly szeptemberi feltételezett meggyilkolásában. A diákokat hónapok óta eltűntként tartják nyilván a déli Guerrero szövetségi államban, írja az MTI.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a demonstrációra igyekvő egyetemisták buszára rendőrök és álarcos fegyveresek nyitottak tüzet, így állítva meg a járművet. Egyes források szerint hárman, mások szerint hatan vesztették életüket a támadásban. Az életben maradt negyvenhárom diákot ezután a rendőrök átadták a Guerreros Unidos nevű kartellnek, amely ismeretlen helyre hurcolta őket. Egyes bandatagok vallomása szerint végeztek foglyaikkal.

A fiatalokat a város polgármestere, José Luis Abarca hurcoltatta el helyi rendőrökkel, aki attól tartott, megzavarják felesége beszédét, aki őt váltotta volna a város élén. A polgármestert még a diákok elrablása előtti bűnökért, köztük emberrablásért és gyilkosságért novemberben helyezték előzetes letartóztatásba.

Feleségét, María de los Ángeles Pinedát szintén érintettnek tartják az ügyben. Hétfőn ellene is vádat emeltek bűnszövetkezetben és pénzmosásban való részvételért. A volt polgármesterné testvérei az ügyészek szerint a Guerreros Unidos vezetői közé tartoznak, akik elsősorban ópiumkereskedelemben érdekeltek. Pineda eddig házi őrizetben volt, most viszont börtönbe szállították.

Eddig egyetlen diák holttestét azonosították, az ő összeégett tetemét egy szeméttelepnél találták meg. A máig tisztázatlan üggyel kapcsolatban korábban is vettek őrizetbe rendőröket és hivatalnokokat, jelenleg már 43-an vannak előzetes letartóztatásban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport