Fegyveresek támadtak egy francia magazin szerkesztőségére, 12-en meghaltak

2015-01-07T132039Z 1904460278 GM1EB171N7K01 RTRMADP 3 FRANCE-SHO
  • Két Kalasnyikovokkal felfegyverkezett férfi tüzet nyitott a Mohamed-karikatúrákat is közlő Charlie Hebdo francia lap székházában Legalább 12 ember meghalt, 4-en súlyosan sérültek, és 4 könnyű sérült is van Az áldozatok között van 2 rendőr is A tervszerűen végrehajtott támadás után a két férfi autóval elmenekült, üldözik őket, de elvesztették a nyomukat Fegyveres katonák Párizs utcáin, a legmagasabbra emelték a terrorellenes készültségi szintet

2015.01.07. 12:30 Módosítva: 2015.01.07. 19:26

Összes cikkünk a témában  itt>>>

Két fekete csuklyás fegyveres támadt rá Kalasnyikovokkal a francia szatirikus magazin, a Charlie Hebdo szerkesztőségére, legalább 12 ember meghalt, köztük két rendőr. 4-en súlyosan megsérültek, és négy könnyű sérült is van. A támadók autóval menekültek el, a városban üldözték őket, de a Le Point szerint elvesztették a nyomukat.

A belügyminiszter bejelentette, hogy három elkövetőt keresnek, de azt nem pontosította, hogy a harmadik férfi milyen szerepet játszott a támadásban. A második világháború vége óta nem történt ilyen súlyos támadás Franciaországban.

Beszámolók szerint a támadók fél tizenkettő felé léptek be a lap székházába, előbb az előtérben nyittak tüzet, aztán az emeletekre is felmentek. Egyes francia források szerint egy gránátvető is volt náluk. Egy szemtanú azt mondta, hogy azt ordították: „Megbosszultuk a prófétát!", amivel a Mohamedről készült karikatúrákra utalhattak. A fegyveresek közül ketten a BBC szerint a dzsihádistákra jellemző öltözetben voltak, és „Allah akbar!" kiáltásokat is hallottak a szemtanúk.

A tetőre menekülnek az újságírók

Az egyik rajzoló, Coco is szemtanúja volt a támadásnak. A L'Humanitének elmondta, hogy a bejáratnál találkozott a két csuklyás férfival, akik megfenyegették őket. A rajzoló beütötte a kódot, a fegyveresek pedig belépve azonnal tüzet nyitottak Wolinskira és Cabura, két emblematikus rajzolóra. A mészárlás öt percen át tartott, Coco egy asztal alatt keresett menedéket. Mint mondta, a támadók tökéletesen beszéltek franciául, és az al-Kaidát emlegették. Az is kiderült, hogy a támadók először két házszámmal arrébb, rossz címre mentek. Beszámolók a támadásról bővebben itt>>>

A szerkesztőségből többen a tetőre menekültek a támadás alatt. Az épületben még negyvenen voltak, akiknek nem esett bántódásuk. Az épületet már a korábbi Mohamed-karikatúrák miatt őrizte a rendőrség, és az elmúlt hetekben érkezett újabb fenyegetések miatt meg is erősítették az épület védelmét.

Párizsban van? Írjon nekünk!

Tele vannak rendőrrel az utcák? Hallotta a lövéseket? Írják meg nekünk, mi érződik Párizsban a történtekből!

A rendőrökkel is tűzpárbaj alakult ki a helyszínen, ebben két rendőr is meghalt. A lap több emblematikus rajzolója is az áldozatok között van, a védelmükkel megbízott rendőr is meghalt. A támadók autóval menekültek el a helyszínről, az egyik sebesült rendőrt az autóhoz szaladva lőtték le. A francia támadást a szakértők egybehangzó véleménye szerint jól kiképzett profik hajtották végre. Bővebben>>>

A Guardian úgy tudja, hogy a két támadó beszállt az épület előtt egy harmadik társuk által vezetett autóba, majd pedig a Rue de Meaux-nál autót váltottak, az addigi autójuk motorházteteje a képek alapján megtört. Rendőrségi források szerint a menekülő támadók egy Renault Clióba szálltak át, közben pedig azt kiáltották, hogy Allah velük van. Ezzel az autóval mentek a Porte de Pantin felé, de később állítólag egy Ford transitot is megszereztek.

A Le Point úgy tudja, hogy a hatóságok üldözik a férfiakat, de elvesztették a nyomukat. A támadók hátrahagyott fekete autóját viszont már a rendőrségi nyomszakértők vizsgálják.

Cameron: Felháborító támadás

„A Párizsban elkövetett gyilkosságok felháborítóak. A francia nép oldalán állunk a terrorizmus elleni harcban és a sajtószabadság védelméért folytatott küzdelemben" – írta Twitter-üzenetében David Cameron brit kormányfő. Angela Merkel német kancellár elítélte a gyalázatos támadást, ami szerinte a sajtószabadság ellen is irányult. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta, sokkolta a brutális és embertelen támadás. Közleményt adott ki a Fehér Ház is, amiben a legkeményebben elítélték a támadást, és szolidaritásukat fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, és külön elítélte a vérengzést Barack Obama amerikai elnök is. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője azt mondta, elítélik a terrorizmus minden formáját.

Orbán Viktor elítélte a támadást, és részvéttáviratot küldött Hollande-nak. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy a leghatározottabban elítéli a támadást, csakúgy, mint minden terrorista cselekedetet. A kegyetlen támadás semmivel sem igazolható, írták. A KKM együttérzését fejezi ki a gyászoló családoknak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kíván.

Hollande: A támadás sokkolta Franciaországot

François Hollande köztársasági elnök is szokatlanul korán, a támadás kezdete után már egy órával a helyszínre érkezett. Azt mondta, hogy Franciaországot sokkolta a támadás, amit egyértelműen terrorcserelekménynek minősített. 14 órára kormányülést hívott össze, és azt ígérte, a támadók megbűnhődnek. Hollande nyilatkozata bővebben>>>

Egész Párizsban és a környékén is a legmagasabbra emelték a terrorellenes készültségi szintet az eset után. Az összes kirándulást és iskolán kívüli programot felfüggesztették Párizsban. A gyerekeknek vissza kell térniük az épületekbe. Több párizsi helyszínt, például az Eiffel-tornyot is katonák őrzik. A belügyminiszter értesítette a prefektusokat országszerte, hogy tegyenek elővigyázatossági lépéseket a pályaudvarok, a közintézmények környékén.

Franciaország-szerte több városban is szolidaritási tüntetést jelentettek be szerda estére. Anne Hidalgo párizsi polgármester csütörtökön este hat órára egy szolidaritási menetet jelentett be.

Lövések a szatirikus lap a Charlie Hebdo épületénél

Felgyújtották, de a franciák támogatják

A Charlie Hebdo legutolsó Twitter-bejegyzésében az Iszlám Állam vezetőjéről, Abu Bakr al-Bagdadiról tett ki egy képregényt. 

A francia pártok is elítélték

Franciaországi muszlim szervezetek is elítélték a támadást. A francia pártok is gyorsan reagáltak a támadásra, és mélyen elítélték azt. Nicolas Sarkozy volt államfő, az ellenzéki UMP elnöke azt mondta, hogy a francia demokráciát érte támadás, ezért meg kell védelmezniük. A Szocialista Párt meghirdette a „köztársasápártiak felvonulását" (marche des Républicains). Ezt megtartják, amint lehetséges – mondta Jean-Christophe Cambadélis első titkár. A szélsőjobboldali Front National elnöke, Marine le Pen azt mondta, „elborzadt ettől a kegyetlen támadástól Párizs szívében". Marine le Pen szerint holnaptól lesz idő elgondolkodni a politikai következményeken, a mai nap az együttérzésé.

A francia szatirikus lap 2006-ban került be a világ híreibe, amikor lehozták a nagy viharokat kavart dán Mohamed-karikatúrákat, és kiegészítették a saját karikatúráikkal is. A lap ekkor azonban már évtizedek óta működött: 1969-ben alapították, igaz, még L'Hebdo Hara-Kiri néven. 

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét már korábban is fel akarták gyújtani a Mohamedről készült karikatúráik miatt. Egy éve egy 64 oldalas különszámot is kiadtak, aminek a borítóján Mohamed egy tevét vezet a sivatagban. A lapról bővebben itt olvashat>>>

Több támadás is volt az elmúlt hetekbenKarácsony előtt három olyan eset is történt Franciaországban, amikor Allah akbar kiáltással járókelőkre illetve rendőrökre támadtak.

December 22-én tízen megsérültek, amikor egy autós furgonjával belehajtott a tömegbe a nyugat-franciaországi Nantes belvárosában a karácsonyi vásár kellős közepén. A sofőr Allah nevét kiabálta,majd megszúrta magát egy késsel.

Houllebecq új könyvében megjósolta a muszlim hatalomátvételt

Michel Houllebecq Behódolás című, hamarosan megjelenő új regényében egy olyan Franciaországról ír, amit egy muszlim párt irányít. A még meg sem jelent könyv már kiszivárgott, és a francia lap ellen indított terrortámadás egészen új megvilágításba helyezi a könyvet. A támadás után megerősítették a könyv kiadójának védelmét. Bővebben itt>>>

December 21-én Dijon város központjában hajtott a járókelők közé egy férfi szintén Allah nevét kiabálva – akkor tizenegy ember sérült meg, közülük kettő súlyosan.

December 20-án egy férfi szintén Allah akbar kiáltással késsel támadt rendőrökre a nyugat-franciaországi Joué-les-Tours rendőrőrsén és többeket megsebesített, mielőtt lelőtték.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport