Olivér
5 °C
8 °C

Fegyveresek támadtak egy francia magazin szerkesztőségére, 12-en meghaltak

2015-01-07T132039Z 1904460278 GM1EB171N7K01 RTRMADP 3 FRANCE-SHO
  • Két Kalasnyikovokkal felfegyverkezett férfi tüzet nyitott a Mohamed-karikatúrákat is közlő Charlie Hebdo francia lap székházában Legalább 12 ember meghalt, 4-en súlyosan sérültek, és 4 könnyű sérült is van Az áldozatok között van 2 rendőr is A tervszerűen végrehajtott támadás után a két férfi autóval elmenekült, üldözik őket, de elvesztették a nyomukat Fegyveres katonák Párizs utcáin, a legmagasabbra emelték a terrorellenes készültségi szintet

2015.01.07. 12:30 Módosítva: 2015-01-07 19:26:44

Összes cikkünk a témában  itt>>>

Két fekete csuklyás fegyveres támadt rá Kalasnyikovokkal a francia szatirikus magazin, a Charlie Hebdo szerkesztőségére, legalább 12 ember meghalt, köztük két rendőr. 4-en súlyosan megsérültek, és négy könnyű sérült is van. A támadók autóval menekültek el, a városban üldözték őket, de a Le Point szerint elvesztették a nyomukat.

A belügyminiszter bejelentette, hogy három elkövetőt keresnek, de azt nem pontosította, hogy a harmadik férfi milyen szerepet játszott a támadásban. A második világháború vége óta nem történt ilyen súlyos támadás Franciaországban.

Beszámolók szerint a támadók fél tizenkettő felé léptek be a lap székházába, előbb az előtérben nyittak tüzet, aztán az emeletekre is felmentek. Egyes francia források szerint egy gránátvető is volt náluk. Egy szemtanú azt mondta, hogy azt ordították: „Megbosszultuk a prófétát!", amivel a Mohamedről készült karikatúrákra utalhattak. A fegyveresek közül ketten a BBC szerint a dzsihádistákra jellemző öltözetben voltak, és „Allah akbar!" kiáltásokat is hallottak a szemtanúk.

Az egyik rajzoló, Coco is szemtanúja volt a támadásnak. A L'Humanitének elmondta, hogy a bejáratnál találkozott a két csuklyás férfival, akik megfenyegették őket. A rajzoló beütötte a kódot, a fegyveresek pedig belépve azonnal tüzet nyitottak Wolinskira és Cabura, két emblematikus rajzolóra. A mészárlás öt percen át tartott, Coco egy asztal alatt keresett menedéket. Mint mondta, a támadók tökéletesen beszéltek franciául, és az al-Kaidát emlegették. Az is kiderült, hogy a támadók először két házszámmal arrébb, rossz címre mentek. Beszámolók a támadásról bővebben itt>>>

A szerkesztőségből többen a tetőre menekültek a támadás alatt. Az épületben még negyvenen voltak, akiknek nem esett bántódásuk. Az épületet már a korábbi Mohamed-karikatúrák miatt őrizte a rendőrség, és az elmúlt hetekben érkezett újabb fenyegetések miatt meg is erősítették az épület védelmét.

Párizsban van? Írjon nekünk!

Tele vannak rendőrrel az utcák? Hallotta a lövéseket? Írják meg nekünk, mi érződik Párizsban a történtekből!

A rendőrökkel is tűzpárbaj alakult ki a helyszínen, ebben két rendőr is meghalt. A lap több emblematikus rajzolója is az áldozatok között van, a védelmükkel megbízott rendőr is meghalt. A támadók autóval menekültek el a helyszínről, az egyik sebesült rendőrt az autóhoz szaladva lőtték le. A francia támadást a szakértők egybehangzó véleménye szerint jól kiképzett profik hajtották végre. Bővebben>>>

A Guardian úgy tudja, hogy a két támadó beszállt az épület előtt egy harmadik társuk által vezetett autóba, majd pedig a Rue de Meaux-nál autót váltottak, az addigi autójuk motorházteteje a képek alapján megtört. Rendőrségi források szerint a menekülő támadók egy Renault Clióba szálltak át, közben pedig azt kiáltották, hogy Allah velük van. Ezzel az autóval mentek a Porte de Pantin felé, de később állítólag egy Ford transitot is megszereztek.

A Le Point úgy tudja, hogy a hatóságok üldözik a férfiakat, de elvesztették a nyomukat. A támadók hátrahagyott fekete autóját viszont már a rendőrségi nyomszakértők vizsgálják.

Cameron: Felháborító támadás

„A Párizsban elkövetett gyilkosságok felháborítóak. A francia nép oldalán állunk a terrorizmus elleni harcban és a sajtószabadság védelméért folytatott küzdelemben" – írta Twitter-üzenetében David Cameron brit kormányfő. Angela Merkel német kancellár elítélte a gyalázatos támadást, ami szerinte a sajtószabadság ellen is irányult. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta, sokkolta a brutális és embertelen támadás. Közleményt adott ki a Fehér Ház is, amiben a legkeményebben elítélték a támadást, és szolidaritásukat fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, és külön elítélte a vérengzést Barack Obama amerikai elnök is. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője azt mondta, elítélik a terrorizmus minden formáját.

Orbán Viktor elítélte a támadást, és részvéttáviratot küldött Hollande-nak. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy a leghatározottabban elítéli a támadást, csakúgy, mint minden terrorista cselekedetet. A kegyetlen támadás semmivel sem igazolható, írták. A KKM együttérzését fejezi ki a gyászoló családoknak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kíván.

Hollande: A támadás sokkolta Franciaországot

François Hollande köztársasági elnök is szokatlanul korán, a támadás kezdete után már egy órával a helyszínre érkezett. Azt mondta, hogy Franciaországot sokkolta a támadás, amit egyértelműen terrorcserelekménynek minősített. 14 órára kormányülést hívott össze, és azt ígérte, a támadók megbűnhődnek. Hollande nyilatkozata bővebben>>>

Egész Párizsban és a környékén is a legmagasabbra emelték a terrorellenes készültségi szintet az eset után. Az összes kirándulást és iskolán kívüli programot felfüggesztették Párizsban. A gyerekeknek vissza kell térniük az épületekbe. Több párizsi helyszínt, például az Eiffel-tornyot is katonák őrzik. A belügyminiszter értesítette a prefektusokat országszerte, hogy tegyenek elővigyázatossági lépéseket a pályaudvarok, a közintézmények környékén.

Franciaország-szerte több városban is szolidaritási tüntetést jelentettek be szerda estére. Anne Hidalgo párizsi polgármester csütörtökön este hat órára egy szolidaritási menetet jelentett be.

Felgyújtották, de a franciák támogatják

A Charlie Hebdo legutolsó Twitter-bejegyzésében az Iszlám Állam vezetőjéről, Abu Bakr al-Bagdadiról tett ki egy képregényt. 

A francia pártok is elítélték

Franciaországi muszlim szervezetek is elítélték a támadást. A francia pártok is gyorsan reagáltak a támadásra, és mélyen elítélték azt. Nicolas Sarkozy volt államfő, az ellenzéki UMP elnöke azt mondta, hogy a francia demokráciát érte támadás, ezért meg kell védelmezniük. A Szocialista Párt meghirdette a „köztársasápártiak felvonulását" (marche des Républicains). Ezt megtartják, amint lehetséges – mondta Jean-Christophe Cambadélis első titkár. A szélsőjobboldali Front National elnöke, Marine le Pen azt mondta, „elborzadt ettől a kegyetlen támadástól Párizs szívében". Marine le Pen szerint holnaptól lesz idő elgondolkodni a politikai következményeken, a mai nap az együttérzésé.

A francia szatirikus lap 2006-ban került be a világ híreibe, amikor lehozták a nagy viharokat kavart dán Mohamed-karikatúrákat, és kiegészítették a saját karikatúráikkal is. A lap ekkor azonban már évtizedek óta működött: 1969-ben alapították, igaz, még L'Hebdo Hara-Kiri néven. 

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét már korábban is fel akarták gyújtani a Mohamedről készült karikatúráik miatt. Egy éve egy 64 oldalas különszámot is kiadtak, aminek a borítóján Mohamed egy tevét vezet a sivatagban. A lapról bővebben itt olvashat>>>

Több támadás is volt az elmúlt hetekbenKarácsony előtt három olyan eset is történt Franciaországban, amikor Allah akbar kiáltással járókelőkre illetve rendőrökre támadtak.

December 22-én tízen megsérültek, amikor egy autós furgonjával belehajtott a tömegbe a nyugat-franciaországi Nantes belvárosában a karácsonyi vásár kellős közepén. A sofőr Allah nevét kiabálta,majd megszúrta magát egy késsel.

Houllebecq új könyvében megjósolta a muszlim hatalomátvételt

Michel Houllebecq Behódolás című, hamarosan megjelenő új regényében egy olyan Franciaországról ír, amit egy muszlim párt irányít. A még meg sem jelent könyv már kiszivárgott, és a francia lap ellen indított terrortámadás egészen új megvilágításba helyezi a könyvet. A támadás után megerősítették a könyv kiadójának védelmét. Bővebben itt>>>

December 21-én Dijon város központjában hajtott a járókelők közé egy férfi szintén Allah nevét kiabálva – akkor tizenegy ember sérült meg, közülük kettő súlyosan.

December 20-án egy férfi szintén Allah akbar kiáltással késsel támadt rendőrökre a nyugat-franciaországi Joué-les-Tours rendőrőrsén és többeket megsebesített, mielőtt lelőtték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?