Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Már 3 millió szíriai menekült el az országból

2015.01.07. 12:59

Az afgánokat megelőzve immár a szíriaiak alkotják a világon a menekültek legnépesebb csoportját, a közel-keleti országban tomboló polgárháború elől közel 3 millióan kerestek menedéket a világ több mint száz országában - írja az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerdai jelentésére hivatkozva az MTI.

Az UNHCR helyzetértékelése szerint világszerte mintegy 13 millió menekültet tartanak számon, 1996 óta a legtöbbet. Az adatban nincsenek benne a palesztinok, akikkel egy külön ügynökség, az ENSZ palesztin menekültekért felelős szervezete (UNRWA) foglalkozik. 

A szervezet jelentése szerint a tavalyi év első felében nagyjából 5,5 millió ember kényszerült elmenekülni otthonából, közülük 1,4 millióan külföldön kerestek menedéket. A legtöbb menekült a Közel-Keletről és Észak-Afrikából távozott, a térség ezzel megelőzte az ázsiai és csendes-óceáni régiót, amely hosszú időn keresztül az első helyen állt.

Korábban három évtizeden keresztül az afgánok (2,6 millió) képezték a menekültek legnagyobb csoportját. A harmadik helyen változatlanul a szomáliaiak állnak 1,1 millió fővel. A legtöbb szíriai a hazájával szomszédos országokban keresett menedéket. A lakosság számához viszonyítva legtöbb menekültjük Libanonban él, az alig tízezer négyzetkilométeres ország több mint 1,1 millió embert fogadott be Szíriából, ezer lakosonként 257-et. Ezt Jordánia követi. Svédország is felkerült a tízes listára - a fejlett országok közül egyetlenként -, az észak-európai államban ezer lakosra immár 12 menekült jut, ezzel a 10. helyen áll a befogadó államok lajstromában.

A legtöbb menedékkérelmet is a szíriaiak nyújtották be, 2014 első felében 59 ezer 600 szíriai állampolgár kért menekültstátust. Ezen kérelmek 40 százalékát Németországban és Svédországban nyújtották be.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 200 ezret, és az ország lakosságának mintegy fele lakóhelye elhagyására kényszerült. A világszervezet szerint a szíriai menekültek száma 2015 végéig tovább fog emelkedni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!