Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Mexikónak tetszik Obama bevándorláspolitikája

2015.01.07. 06:07

Támogatólag nyilatkozott Enrique Pena Nieto mexikói államfő kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnök tavaly bejelentett bevándorlásügyi tervéről, és együttműködését ajánlotta fel az amerikai-kubai viszony normalizálásához is, írja az MTI.

Obama novemberben ismertette javaslatát, amely közlése szerint igazságosabb és méltányosabb bevándorlási rendszert teremt az Egyesült Államokban. A reform keretében a tervek szerint megerősítik a határőrizetet, megkönnyítik a képzett és diplomás bevándorlók és vállalkozók Egyesült Államokban maradását, valamint lépéseket tesznek az illegális bevándorlókkal szembeni felelősségteljes bánásmód érdekében.

Mexikó felől kiemelkedően sok bevándorló érkezik amerikai területre.

Pena Nieto a washingtoni megbeszélést követően okosnak és igazságosnak nevezte a tervet. Jelezte azt is: országában intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy az Egyesült Államokban tartózkodó bevándorlók könnyebben jussanak hozzá azokhoz a dokumentumokhoz, amelyek révén legálisan az országban maradhatnak.

Amerika és Kuba

A mexikói elnök bátornak nevezte az amerikai-kubai diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról szóló - a múlt hónapban bejelentett - döntést, és elmondta, hogy a viszony normalizálását célzó erőfeszítésekben kész együttműködni Washingtonnal. Obama ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy az emberi jogok kubai érvényesülésének témáját napirenden kívánja tartani a kontinensen tartott csúcsértekezleteken.

Enrique Pena Nieto washingtoni látogatását a mexikói szervezett bűnözés és terjedő erőszak miatt tartott tüntetések árnyékolták be. A Fehér Háznál is több tucatnyian demonstráltak 43 mexikói egyetemista tavalyi tisztázatlan eltűnése, feltételezett meggyilkolása miatt.

Barack Obama tragikus nevezte ezt az incidenst, és kijelentette, hogy Washington kész támogatni Mexikót az erőszak terjedése elleni fellépésben, továbbá a tragédiák jelentős többségének hátterében álló kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben.