Diána
11 °C
22 °C

Nemzeti gyásznapot hirdetett a francia elnök

2015.01.07. 20:39

Nemzeti gyásznappá nyilvánította a csütörtöki napot François Hollande francia elnök. Az államfő szerda esti rendkívüli tévébeszédében bejelentette, hogy csütörtökön "délben egy percre leáll minden közszolgáltatás, a zászlókat három napon keresztül félárbocra eresztjük".

Hollande a francia tévékben sugárzott pár perces beszédében megrendülten beszélt a Charlie Hebdót ért támadásról. A terrorista merényletben tizenketten haltak meg, az elnök szerint 11 férfi és egy nő.

A tíz megölt újságírót az elnök "nagy tehetségű, bátor" embereknek nevezte, akik azért a dologért haltak meg, amely Franciaország alapját is képezi: a szabadságért.

Hollande kijelentette, hogy ezt a szabadságot kell megvédeni a "a nevükben is". A francia elnök külön kiemelte, hogy gyászolja a két meggyilkolt rendőrt is.


François Hollande : « Notre meilleure arme, c... by lemondefr

A francia elnök a beszédében többször említette, hogy a franciák egységére van szükség ahhoz, hogy feldolgozzák ezt a tragédiát.

A legnagyobb fegyverünk az egységünk. Nem engedhetjük, hogy bármi is megosszon bennünket. Fogjunk össze!

- fogalmazott a francia államfő.

Az államfő csütörtökre összehívta a nemzetgyűlés és a szenátus elnökét, valamint valamennyi parlamenti párt vezetőjét.

A Notre-Dame-ban gyászmisét tartanak

A francia katolikus egyház is csatlakozik az államfő által meghirdetett gyásznaphoz. Csütörtök délben megkongatják a párizsi Notre-Dame lélekharangját, majd utána gyászmisét tartanak a katedrálisban a terrortámadás áldozataiért.

A párizsi támadásról eddig ismert információkat itt olvashatja összefoglalva.

Megszólalt a karikaturista, aki beengedte a fegyvereseket, akik először rossz címre mentek. Azt is elmondta, hogy öt percig tartott a mészárlás, a fegyveresek az al-Kaidát emlegették>>>

Párizsban a legmagasabb készültségi szintet rendelték el, fegyveres katonákkal lett tele a francia főváros. Most a legmagasabb, skarlátvörös szintet léptették életbe, amilyen legutóbb 2012 tavaszán volt, a Toulouse környéki vérengzés után>>>