Árpád
-2 °C
4 °C

A ceruza nem fegyver, csak egy önkifejezési eszköz

000 Par8067599
2015.01.08. 07:14

A francia Charlie Hebdo szerkesztőségében szerdán lelőtt karikaturisták közül egyértelműen Stephane Charbonnier, vagyis Charb volt a legismertebb, de Wolinski (Georges Wolinski), Tignous (Bernard Verlhac) és Cabu (Jean Cabut) is ikonikus alakja volt a lapnak.

A 47 éves főszerkesztő, Stephane Charbonnier külön rovatot vezetett a lapnál „Charb nem szereti az embereket” címmel. Mindig is a markáns véleményéről volt híres, és mindig hevesen védte a lap képregényeit, akár Mohamedet, akár az iszlámot, akár a kereszténységet vagy épp a francia jobboldalt vették célba.

Mohamed számomra nem szent. Nem hibáztatom a muszlimokat, amiért nem nevetnek a rajzainkon. Én a francia törvények és nem a Korán törvényei szerint élek

– mondta 2012-ben, nem sokkal a 2011. novemberi, a szerkesztőségben történt robbantás után.

Részben emiatt is számtalan halálos fenyegetést kapott korábban, illetve rendőri védelem alatt állt. A Charlie Hebdo legutolsó számába készített karikatúráján pont a Franciaország elleni támadást emlegette, pontosabban azt, hogy még mindig nem volt ilyen.

B6v NDuCMAAhoMZ
Fotó: Charlie Hebdo

– Még mindig semmilyen merénylet nem volt Franciaországban.

– Várjatok! Január végéig még van időnk kívánni valamit.

2013-ben a lap segítségével kiadott egy könyvet Mohamed élete címmel, amit nevelő munkának nevezett, megfelelő kutatással (egy francia-tunéziai szociológus kutatásai) alátámasztva. Egy évvel korábban a Le Monde-nak nyilatkozott így: „A ceruza nem fegyver, csak egy önkifejezési eszköz.” Szintén abban az évben mondta, hogy „Nincsenek gyerekeim, feleségem vagy autóm.

Inkább haljak meg állva, mint hogy térdelve éljek.”

A párizsi támadás tizenkét áldozata


Charb, Stephane Charbonnier – 47 éves, főszerkesztő és rajzoló

Cabu, Jean Cabut – 76 éves, rajzoló

Wolinski, Georges Wolonski – 80 éves, rajzoló

Tignous, Bernard Verlhac – 57 éves, rajzoló

Bernard bácsi, Bernard Maris – 68 éves, rovatvezető és közgazdász

Honoré, Philippe Honoré – 73 éves, rajzoló

Michel Renauld – A Carnet de voyage útilap alapítója, vendégként volt jelen

Franck Brinsolaro – 49 éves, a Charbonnier-t védő rendőr

Merabet Ahmed – 42 éves, az utcán lelőtt rendőr

Mustapha Ourrad – korrektor

Fréderic Boisseau – takarító

Elsa Cayat – újságíró és pszichoanalitikus

A rajzoló és karikaturista Cabu – Jean Cabut – jövő héten lett volna 76 éves. Ő 1970 óta dolgozott a Charlie Hebdónál, de Wolinskinek már a Hara-Kirinél is munkatársa volt. Főként politikai témájú rajzokat készített, de könyvekbe is besegített, illetve lemezborítókat is csinált.

Kedvenc karaktere Nagy Duduche volt, akit részben magáról mintázott, róla 2012-ben külön könyvet is megjelentetett.

A tunéziai születésű, zsidó származású Georges Wolinski aktívan részt vett a Charlie Hebdo újraindításában, hiszen annál a Hara-Kiri Hebdónál is dolgozott, amiből később a Charlie lett. A 80 éves rajzoló egyik kedvenc mondása a Le Figaro szerint ez volt: „Én hülye vagyok, de ha látom, hogy az okosok mit tettek a világgal...”

Bernard Verhac , azaz Tignous számos könyvben vett részt alkotóként, de leginkább a ceruzával készített karikatúráiban derült ki a zsenije: képes volt pár vonással megalkotni bármit, éppen ezért sosem vitte túlzásba a rajzokat. Tagja volt a Kofi Annan ENSZ-főtitkár által 2006-ban kezdeményezett „Rajzolók a békéért” mozgalomnak.

Az áldozatok között volt az a Philippe Honoré is, aki azt a rajzot készítette, amit percekkel a támadás előtt tett ki a Charlie Hebdo a Twitterre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?