Viola
-6 °C
-2 °C

A francia rendőrség korábban követte a terroristákat

2015.01.08. 08:59
A francia miniszterelnök elismerte, hogy jól ismerték a hatóságok a gyanúsítottakat, akik a Charlie Hebdónál szerdán megölhettek 12 embert. Éjszaka több embert őrizetbe vettek.

Valóban őrizetbe vettek több embert a Charlie Hebdóval történt merénylettel kapcsolatban, de a pontos számot nem árulta el csütörtök reggel Manuel Valls francia miniszterelnök, és a Reims-ben, illetve Charleville-Mézieres-ben zajló rendőrségi akciókról sem mondott részleteket.

Több hírügynökség, az AFP és a Reuters is írról írt, hogy hét embert vettek őrizetbe a francia hatóságok a két gyanúsított környezetéből: férfiak és nők, rokonok és ismerősök is vannak az elfogott emberek között. Ők nem gyanúsítottak, de kapcsolatban lehettek a két terroristával.

A kormányfő az RTL francia rádiónak azt mondta, hogy "tisztában vagyok azzal, hogy rengeteg információ kering a médiában, de nem szabad, hogy ez hátráltassa a hatóságok munkáját". Valls azt mondta, most a rendőrök, csendőrök és az igazságszolgáltatás felelőssége, hogy elfogja és bíróság elé állítsa azokat, akik elkövették ezt a merényletet.

Arra a kérdésre, hogy hibázhatott-e a rendőrség, ha tényleg olyan emberek követték el a merényletet, akik már korábban a hatóságok látókörébe kerültek terrorizmus miatt, a miniszterelnök azt mondta: jelenleg nem tudja a választ a kérdésre, de

valóban ismerte a rendőrség ezeket a gyanúsítottakat korábban,

sőt követték is őket a merénylet előtt, de indokolt óvatosan kezelni a kérdést.

Mint fogalmazott, "példátlan terrorfenyegetéssel állunk most szemben". Ezért is közölte a rendőrség a gyanúsítottak fényképét, hogy megelőzzenek egy újabb támadást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!