Az al-Kaida a felelős a párizsi terrorért - percről percre az Indexen

000 Par8070031
2015.01.09. 10:08
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Sajtóinformációk szerint tárgyalásokat kezdtek a hatóságok a túszejtőkkel a dammartin-en-goële-i gyárnál. Ezt írta a Figaro az iTélére hivatkozva.

  • A Le Parisien szerint reggel volt egy lövöldözés Oise megyében az éppen egy kocsit elkötő Kouachi fivérek és a rendőrség között. Két ember meghalt, és nagyjából 20 ember megsérülhetett.

    A fivérek egy Peugeot-t raboltak el, miután a Cliójukból tegnap kifogyott az üzemanyag.

  • A BBC szerint a támadók Dammartin-en-Goële településen bemenekültek egy épületbe. Vélhetően egy vagy két tússzal.

  • A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve szerint nincs kétség, hogy a keresett terroristákat üldözik az autóban.

  • A Figaro azt írta az RTL alapján, hogy a terroristák egy Dammartin-en-Goëleban lévő gyárban tartják fogva a túszt, ez néhány kilométerre esik Roissy-tól, ahol a Charles de Gaulle repülőtér is van. Legalább egy embert ejtettek túszul.

  • Miközben a hírek túszejtésről szólnak, a BBC autós üldözésről számolt be Dammartin-en-Goële közelében. A helyszínen lövöldözés volt.

    A Figaro egyik riportere a rendőrökkel tart a helyszín felé:

  • A Le Figaro szerint Párizstól északkeletre két embert túszul ejtettek, feltehetően a terroristák.

  • Minél többet tudunk meg a merénylőkről, annál elgondolkodtatóbb, hogyan is követhették el a mészárlást, ha ennyire a hatóságok látóterében álltak:

    Az algériai szülőktől Párizsban született testvérpár évek óta az Egyesült Államok beutazási tiltólistáján állt. Az idősebbik, a 34 éves Said Jemenben, vélhetően az al-Kaida kiképzőtáborában járt 2011-ben.

    A 32 éves Chérifet 2005-ben letartóztatták, majd másfél évig előzetes letartóztatásban volt. Végül másfél évre felfüggesztett hároméves börtönt kapott, mert Szíriába és Irakba induló harcosok toborzásában volt érintett. Akkoriban még nem is mutatta magát radikális iszlamistának. Ügyvédje szerint ivott, dohányzott, és barátnője is volt, vagyis a házasság előírásos intézménye sem volt fontos a számára.

    Chérif a bírósági perében azt mondta, az abu-grébi börtönben az amerikai fogvatartók által elkövetett visszaélések késztették tettekre, de megkönnyebbült, hogy letartóztatták.

    2010-ben is belekeveredett egy nyomozásba, de az ügyet végül ejtették. Akkor az eredeti gyanú szerint köze volt azokhoz, akik ki akarták szabadítani a Franciaországban bebörtönzött Smain Ait Ali Belkacemet. Az algériai származású iszlamistát 1995-ben egy vasúti bombamerényletért ítélték el. A támadásban nyolc ember meghalt, nyolcvanan megsebesültek.

  • A merényletre emlékezve leoltották Las Vegasban az ott álló Eiffel-torony fényeit. A 165 méter magas utánzat 1999 óta áll a szerencsejátékosok Mekkájában.

  • A Facebook főnöke is reagált a terrorista merényetre, felelevenítve, hogy néhány éve Pakisztánban egy férfi halálra akarta ítéltetni őt, mert olyan tartalom jelent meg a Facebookon Mohamedről, amit a pakisztáni férfi sértőnek talált.

    „Kiálltunk a sokszínűség mellett, mert azt valljuk, hogy minden vélemény – még ha néha sértő is – jobbá és érdekesebbé teheti a világot.”

    Mark Zuckerberg szerint ezért is kell gátat vetni a szélsőségeseknek, akik minden más véleményt és hangot el akarnak némítani az egész világon.

  • Heten már elhagyhatták a kórházat a terrorista merénylet túlélői közül, négyen azonban még mindig súlyos állapotban vannak. Igaz, már nincsenek életveszélyben – írta az MTI.

    A lapnál dolgozó Simon Fieschi mesterséges kómában van. Gerincoszlopa is megsérült, így egyelőre kétséges, hogy képes lesz járni. Mesterséges kómában van a környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó újságíró, Fabrice Nicolino is.

    Laurent Sourisseau – művésznevén Riss – karikaturista, a Charlie Hebdo lapigazgatója a vállán sérült meg. Súlyosabb állapotban van viszont Philippe Lancon író. A Liberation mellett a szatirikus lapnak is dolgozó kritikus az állkapcsán sérült meg, egyelőre csak írásban kommunikál környezetével.

  • Ő egy terrorista, ő pedig egy muszlim.

    –  magyarázzák a párizsi tragédia leghátborzongatóbb képét:

  • A Charlie Hebdo szerkesztőségénél elkövetett terrorista merénylet 12 áldozatára emlékeztek pénteken Sydney belvárosában is, a Martin Place-en. A tér maga is tragikus események helyszíne volt alig egy hónapja: itt áll az a kávézó, ahová berontott egy iráni származású muszlim prédikátor, túszul ejtve 17 embert. Man Haron Monis akciójába két ember halt bele, majd a rendőrök a túszok kiszabadítása során végeztek a merénylővel.

  • – üzeni @HelpMeSprout:

  • Pénteken sincsenek megnyugtató hírek a terroristák üldözéséről:

    Harmadik napja nem sikerül elfogni a Charlie Hebdo szerkesztőségénél 12 ember meggyilkolásával gyanúsítható Kouachi fivéreket.

    A rendőrség hatalmas erőkkel kutatott forrónak tűnő nyomokon Párizstól északkeletre, egyelőre csak a terroristák üresen hagyott autójára bukkantak.

    A rendőrség számára a legnagyobb veszélyt most az jelenti, hogy a két terrorista eljuthat Belgiumig, ahonnan már jóval nehezebb lesz nyomukra bukkanni.

    Hollande széles spektrumon tárgyal

    A francia elnök péntekre újabb megbeszélést hirdetett a politikai erők vezetőivel. Szokatlan módon meghívást adott a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pennek, a szocialistákkal korábban szakított Jean-Luc Mélenchonnak, aki jelenleg az általa létrehozott radikálisabb Baloldali Pártot vezeti.

    Az Élysée-palotában Francois Hollande fogadja még a centrista Demokratikus Mozgalom (MoDem) vezetőjét, Francois Bayrout is – írta a BBC.

    Csütörtökön Barack Obama ellátogatott Franciaország washingtoni nagykövetségére, ahol részvétét fejezte ki.

    Gyász a mecsetben

    Pénteken Franciaország több mecsetében is gyászszertartással emlékeznek meg a merénylet 12 áldozatára.

    A támadásban a szatirikus lap nyolc munkatársát, és két, az épületben lévő személyt, valamint két rendőrt öltek meg, köztük, egy marokkói születésű muzulmán férfit.

    További 15 személy kórházban van, négyük állapota életveszélyes.

    • Csütörtök délben úgy tűnt, sikerült a 12 ember meggyilkolásával gyanúsított Saïd és Chérif Kouachi nyomára bukkanni a rendőröknek. Az ügyészség megerősítette, hogy a két testvér rabolt ki egy benzinkutat. Szemtanúk szerint Kalasnyikovok és vállról indítható rakéták is voltak náluk.
    • Villers-Cotterêts közeléből Párizs felé tarthattak, majd autójukat állítólag hátrahagyták Crépy-en-Valois közelében. A rendőrök és a csendőrök átfésültek egy 20x15 km-es területet, ahol a szerdai gyilkosságokkal gyanúsított testvérpár rejtőzhetett.
    • Nem akadtak azonban a nyomukra, és végül késő este a Le Parisien szerint több rendőri egység is visszament Párizsba. Maradtak a helyszínen is, és öt helikopter is pásztázta éjszaka a környéket hőkamerákkal.
    • Már kilenc ember van őrizetben a testvérpár ismerősei és rokonai közül, összesen pedig 90 szemtanút hallgattak meg a francia hatóságok. Összesen 88 ezer rendőrt, csendőrt és katonát mozgósítottak Franciaország-szerte a gyilkosságok után, de az Interpolt is értesítették.
    • Párizsban délelőtt lelőttek egy rendőrnőt, ezt is terrorcselekménynek minősítették. Két embert őrizetbe vettek az ügyben, de a támadót még keresik, egyelőre nem találtak összefüggést a szerdai támadással. Két városban robbanás volt mecseteknél, és egy autó is felrobbant.
    • Kiderült, hogy a két támadó amerikai berepülési tiltólistán volt. A francia hatóságok is figyelték a testvérpárt, ezért a miniszterelnök és a belügyminiszter is magyarázkodni kényszerült, hogy miért nem tudták megakadályozni a merényletet. Amerikai források szerint az idősebb testvér, Saïd Kouachi a jemeni al-Kaidától kaphatott kiképzést 2011-ben.
    • Este több ezren vettek részt az áldozatok emlékére rendezett demonstráción Párizsban, az Eiffel-torony is elsötétült egy időre.
    • Politikai vita kezdődött arról, hogy a Charlie Hebdót támogató vasárnapi köztársasági menetből kizárják-e vagy sem a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot.
  • Gyanakodva figyelik az erdőt

    Házról házra, pajtáról pajtára vizsgáltak át a rendőrség kommandósai Picardia régióban, de nem találták a testvéreket.  A helyiek azt mondták, hogy az erdős részen könnyen el lehet bújni, ezért sokan gyanakodva figyelték az erdőt. Corcyban az egyik helyi azért hívta be a kommandósokat a kertjébe, mert többször is látni vélte, ahogy nyílik az ól ajtaja, végül aztán kiderült, hogy csak a szél mozgatta.

  • Goussainville és Ezanville is így járt.

    Az Iszlám Állam marad, ha Isten úgy akarja, Szabad Palesztina, Halál Franciaországra, Halál Charlie-ra.

    – írták ki hivatalos oldalukra, L'APoca-DZ aláírással.

  • Barack Obama amerikai elnököt Gerard Araudq nagykövet fogadta a washingtoni francia nagykövetségen. Az elnök aláírta a könyvet, melyben a részvétnyilvánításokat gyűjtik.

  • cikkünk a témában:

    Szerencsém volt, hogy kicsi volt a szoba: újabb túlélő szólalt meg

    Épp arra volt időm, hogy bebújjak egy kis asztal alá. Ott guggolva láttam a földön fekvő kollégáimat.

    „Szerencsém volt, hogy olyan kicsit volt a szoba, hogy a fegyveres férfi nem tudta könnyen megkerülni az asztalt és alánézni. Hosszú csönd következett, azták léptek zaját hallottam. Ahogy kiment a szerkesztőségből, hallottam, ahogy azt mondja egy nőnek, hogy ők nem ölnek nőket. Utána pár szót váltott egy másik férfival, ekkor tudatosult bennem, hogy ketten vannak. Képtelen, érthetetlen volt, Párizs közepén egy viccújságnál – álarcos férfit, rengeteg vért láttam, a szerkesztőség felét a földön, a borzalmat. Barbár tett volt” – fogalmazott Laurent Léger, a Charlie Hebdo újságírója, aki túlélte a párizsi terrortámadást. Részletek cikkünkben: Annyi időm volt, hogy bebújjak az asztal alá.

  • Mohamed fején ugráltak, de nem zavarta a muszlimokat

    Miután Mohamed ábrázolása miatt embereket gyilkoltak meg, késztettek bujkálásra, és kiadókat kényszerítettek cenzúrára, joggal gondolnánk, hogy a próféta ábrázolásának tilalma az iszlám vallás egyik alapvető tézise. Ez azonban annyira nem igaz, hogy a Korán még csak nem is érinti a témát. Az ábrázolás tilalmáról egy kiegészítő vallási irat, a Hadísz értekezik. Ha azt hiszi, hogy ezzel megismerte a Mohamed ábrázolások miatt akciózó terroristák motivációit, akkor nagyot téved. Részletek cikkünkben.

  • Tervezik, hogy Francois Hollande is résztvegyen a vasárnap az áldozatok emlékére tartott köztársasági meneten Párizsban, de még nincs végleges döntés, mondták az AFP-nek a francia elnök környezetéből.

    Csütörtökön politikai vita kezdődött arról, hogy a Charlie Hebdót támogató vasárnapi menetből kizárják-e vagy sem a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot. Erről bővebben itt>>>

  • Nem is akármilyen emléket állít a Mitterrand Nemzeti Könyvtár, derül ki a kulturális minisztérium képéből:

    Mindeközben pedig a New York-i Times Square-en:

  • A világszerte megtartott megemlékezések közül a rómain is volt magyar résztvevő, köszönjük a fotót:

  • Legalábbis a San Franciscó-i francia konzulátus emlékkönyvében. A képviselet Vine-ban mutatta be az eddig érkezett tárgyakat, üzeneteket, csokrokat:

  • A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás után Najat Vallaud-Belkacem oktatási miniszter levelet küldött az általános iskolákban, középiskolákban és egyetemeken dolgozóknak. Ebben többek között arról írt, hogy az iskolának kell átadnia a francia köztársaság legfontosabb értékeit, többek között a toleranciáról és a tiszteletről. A miniszter támogatásáról biztosította az oktatókat a munkájukban.

  • Nicolas Demorand a Libération volt főszerkesztője, Sydney Brownstone is készített vele egy interjút. Demorand volt az, aki a 2011-es támadás után befogadta a Charlie Hebdo újságíróit, és a karikaturistákat legjobb barátai között tartotta számon.

    Tudja, egész nap sírtam. Sosem szoktam. Mi újságírók vagyunk, rengeteg szomorúságot, borzalmat, félelmet látunk. A legjobbakat ölték meg. Borzalmas. Tényleg borzalmas.

    mondta az áldozatokról.

  • Azt már tudtuk, hogy a rajzolásra-írásra-önkifejezésre alkalmas íróeszközök a megemlékezések jelképei (néhány találó rajz itt). Most meglett a dél-franciaországi Tarbes-ban a legnagyobb ceruza:

  • A Le Parisien most arról ír, hogy biztosan maradnak rendőrök és csendőrök a csütörtöki keresés helyszínén, de a legtöbb kommandós egység visszamegy Párizsba. Más források egyelőre ezt még nem erősítették meg.