Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Már kilenc ember van őrizetben

2015.01.08. 20:11 Módosítva: 2015-01-08 20:12:00

Újabb két embert vettek őrizetbe a francia hatóságok, így a szerdai gyilkosságokkal gyanúsított testvérpár ismerősei és rokonai közül már kilencen vannak őrizetben. Bernard Cazeneuve belügyminiszter sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy 90 szemtanút hallgattak meg, és telefonos bejelentéseket is kaptak a felhívásukra.

A miniszter szerint szemtanúk felismerték az egyik testvért, Said Kouachit egy fényképen, mint a Charlie Hebdo szerkesztőségében csuklyában mészároló egyik fegyverest. Elvégezték az áldozatok boncolását is, emellett elemzik a térfigyelő kamerák felvételeit.

A belügyminiszter a támadók utáni hajszáról azt mondta, hogy az Interpolt is értesítették, nyomra akadtak Villers-Cotterêts környékén, de a rendőrség több helyszínen is kereste a gyanúsítottakat. A rendőrök már kora délután óta vizsgálnak át egy 20x15 km-es területet Crépy-en-Valois, a kutatást percről percre itt követheti>>>

Cazeneuve azt is elmondta, hogy megsokszorozták a biztonsági intézkedéseket Párizsban. A rendőrség jelen van több médiacég székháza, iskolák, vallási épületek, állomások és több nagykövetség környékén, valamint a turisták által kedvelt helyeken.

Egyelőre nem látnak kapcsolatot a szerdai gyilkosságok és a csütörtök reggeli, egy rendőrnő halálával végződő lövöldözés között. A miniszter megköszönte azokonak a franciaországi muszlim szervezeteknek a reakcióját, akik azonnal elítélték a támadást, valamint a szolidaritási tüntetéseket is méltatta, és a nemzeti egységre szólított fel.