Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem csak nálunk gond az agyelszívás, minden 2. román orvos hiányzik a rendszerből

2015.01.08. 12:41

Súlyos szakemberhiányt okozott a román egészségügyi rendszerben az orvoselvándorlás: az ország kórházaiban lévő 26 ezer orvosi állás csaknem fele betöltetlen – írja a román orvosi kamara (CMR) legfrissebb statisztikai adataira hivatkozva az MTI.

A bukaresti szaktárca államtitkára tavaly májusban azt közölte, hogy csaknem 15 ezer orvos hagyta el Romániát az ország 2007-es európai uniós csatlakozása óta, így az ezer lakosra jutó orvosok száma 1,9-re csökkent és ezzel Románia az utolsó helyre került Európában. Vasile Astarastoae, az orvosi kamara elnöke mostani közlése szerint évente 3000 orvos lép be a román egészségügyi rendszerbe és mintegy 3500 távozik. A nyugdíjba vonulók pótlására tehát elegendő lenne évi ezer friss végzős. Románia háromszor ennyi orvost képez évente, de így sem tudja ellensúlyozni az agyelszívást, mert gyakorlatilag a nyugati országok számára képezi ki az egyetemein oklevelet szerző orvosok több mint felét.

Astarastoae szerint az is aggodalomra ad okot, hogy főleg a fiatal orvosok mennek el, a romániai kórházakban maradt orvosok pedig a nyugdíjkorhatár felé közelednek. A romániai orvosokat a hazainál akár tízszer magasabb bérezés csábítja Nyugatra, a kamara vezetője szerint azonban az is "elüldözi" őket, hogy a román legfelső bíróság az orvosokat is "köztisztviselőknek" minősítette. Ez hátrányosan érinti az orvosokat a műhibák miatti büntetőjogi felelősségre vonhatóság lehetősége és a hálapénz elfogadásának korrupciós besorolása miatt.

A hivatalos statisztikák szerint a Romániában oklevelet szerzett orvosok csaknem egyharmada külföldön praktizál. A súlyos szakemberhiánnyal küzdő román egészségügyi rendszer vezetői egyre gyakrabban emlegetik azt, hogy az agyelszívást uniós támogatásokkal kellene ellensúlyozni, vagyis Brüsszelnek kiemelten kellene támogatnia azoknak az országoknak az egészségügyi rendszerét, amelyek "szürkeállományt" exportálnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!