Árpád
-2 °C
4 °C

New Yorkban is történhetne hasonló támadás

2015.01.08. 19:48
Kapcsolódnak-e valamilyen terrorszervezethez a párizsi terrortámadás elkövetői? – teszik fel a kérdést titkosszolgálatok, politikusok, biztonsági szakértők világszerte. Egyelőre feltételezés minden al-Kaida-szál, egyes szakértők teljesen elvetik a kapcsolatot, mások azt feltételezik: benne volt a terrorszervezet a párizsi támadásban.

A támadók a helyszínen utaltak az al-Kaidára (feltehetően az AQAP-ra, azaz az Arab-félszigeti szárnyra), amelyről ismert, hogy már korábban próbálkozott nyugati terrorcselekmények szervezésével. Ennek ellenére Nigel Inkster, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének munkatársa szerint „minden feltételezett kapcsolat egyelőre feltételezés, a francia hírszerzés szerint sincs egyértelmű, kapcsolatra utaló jel”.

Egyujjas tisztelgés, jemeni al-Kaida

Inkster kiemelte: Cherif Kouachiról kiderült, hogy európai harcosokat verbuvált az iraki al-Kaidába, amiből az Iszlám Állam kinőtt. „Nem világos továbbra sem, hogy magányos farkasok támadásáról, vagy kívülről, az AQAP vagy az ISIS által megtervezett és irányított művelet történt-e. A fegyelmezett, professzionális kivitelezés olyan szintű kiképzésről tanúskodik, ami általában nem található meg a magányos farkasoknál” – írta.

Több szemtanú is azt mondta, hogy a támadók egyértelműen az al-Kaidát emlegették. Egy szemtanú egészen pontosan azt hallotta, hogy a támadók egyike azt kiáltotta: „Mondjátok meg a médiának, hogy a jemeni al-Kaida tette."

Egy olyan egyujjas tisztelgés is látszik a támadókról készült felvételeken, amiket az Iszlám Állam fegyvereseiről készült videókon is látni lehetett, de más iszlamista csoportok tagjai is használták a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A videón azonban a Charlie Hebdo egyik támadója a jobb keze helyett a balt mutatja fel.

New Yorkban is történhetne hasonló

Stéphane Charbonnier, a Charlie Hebdo szerdán agyonlőtt vezető szerkesztője rajta volt az al-Kaida magazinjának egy nemrég megjelent számában kiadott halállistán. A listán, amelynek a mottója „Naponta egy golyó az agyba a hitetleneket távol tartja”, Charbonnier mellett szerepel még Kurt Westergard, a dán Mohamed-karikatúrák szerzője, aki már túlélt egy merényletet, Flemming Rose, a karikatúrákat kiadó Jyllands-Posten szerkesztője, Lars Vilks, egy svéd művész, akit egyszer már szintén megpróbáltak megölni iszlamisták, Geert Wilders, a holland iszlámellenes Szabadságpárt vezetője, és Salman Rushdie író is.

New Yorkban is történhetne hasonló támadás – mondta a New York Daily News szerint John Miller, az amerikai város rendőrségének terrorelhárításért felelős helyettes megbízottja. „Ez a fenyegetés soha nem tűnt el teljesen. Az Iszlám Államhoz hasonló csoportok rafinált propagandaszárnya képes meggyőzni embereket, hogy merényleteket kövessenek el anélkül hogy kapcsolatban állnának az anyaszervezettel” – magyarázta.

Mike Morell, a CIA volt helyettes igazgatója szerint a támadás tele van az al-Kaida részvételére utaló nyomokkal. „Nagy a valószínűsége, hogy a jemeni al-Kaida irányíthatta a támadást, ami 2009 óta az első nyugati merényletük lenne” – mondta. Kiemelte: mindig nehéz döntés a biztonsági szolgálatoknak, hogy a gyanús személyeket azonnal elkapják-e, vagy csalinak használva megpróbáljanak rajta keresztül szintén potenciális terroristákhoz eljutni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?