Móric
9 °C
15 °C

Haláluk előtt nyilatkoztak a terroristák

2015.01.09. 19:42
Chérif Kouachit és Amedy Coulibaly is interjút adott egy francia tévének a halála előtt. Ebből kiderült, hogy az al-Kaidának és az Iszlám Államnak is köze lehet a merényletekhez. A Kouachi fivérek és Coulibaly minden lépésüket összehangolták.

A BFM-TV péntek este interjúkat közölt, amelyeket a terroristákkal készítettek a haláluk előtt, írta a Le Figaro. Chérif Kouachit és Amedy Coulibaly-t is elérte a televízió. 

Chérif Kouachi azt mondta, hogy a jemeni al-Kaida küldte, és Anwar al-Awlaki finanszírozta a merényletet (őt 2011-ben egy amerikai drón ölte meg).

Amedy Coulibaly (ő lőtt le egy rendőrt csütörtökön és ő ejetett túszokat a kóserboltban) pedig azt mondta, hogy az Iszlám Államtól kapta az utasításokat. Ugyanakkor a pénzt az akciókhoz szintén a jemeni al-Kaida biztosította. 

Habár nem egy szervezet tagjai voltak, Coulibaly elismerte, hogy folyamatos kapcsolatban volt a Kouachi fivérekkel: "Igen, összehangoltuk a lépéseinket". Coulibaly azt mondta, hogy olyannyira egyeztettek, hogy a következő volt a leosztás

Övéké a Charlie Hebdo, enyémek a rendőrök.

Coulibaly azt is mondta a televíziónak, hogy négy halott van a kóserboltban. Ha ez igaz, akkor ez azt jelenti, hogy nem a rendőrségi beavatkozás közben haltak meg a túszok. 

Coulibaly azt is mondta: a zsidókra akart csapást mérni és a palesztinokat védeni. 

Azt már napközben lehetett tudni, hogy a BFM-TV felhívta a nyomdát, ahol a Kouachi testvérek voltak, ők pedig felvették, és válaszoltak. Azonban eddig nem hozták nyilvánosságra, miről beszéltek. A BBC most azt is megírta, hogy Coulibaly pedig maga jelentkezett a tévénél.

A Figaro szerint azért fenntartásokkal kell kezelni ezeket az információkat. 

A nap eseményeiről itt olvashatja a részleteket percről percre .