Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Haláluk előtt nyilatkoztak a terroristák

2015.01.09. 19:42
Chérif Kouachit és Amedy Coulibaly is interjút adott egy francia tévének a halála előtt. Ebből kiderült, hogy az al-Kaidának és az Iszlám Államnak is köze lehet a merényletekhez. A Kouachi fivérek és Coulibaly minden lépésüket összehangolták.

A BFM-TV péntek este interjúkat közölt, amelyeket a terroristákkal készítettek a haláluk előtt, írta a Le Figaro. Chérif Kouachit és Amedy Coulibaly-t is elérte a televízió. 

Chérif Kouachi azt mondta, hogy a jemeni al-Kaida küldte, és Anwar al-Awlaki finanszírozta a merényletet (őt 2011-ben egy amerikai drón ölte meg).

Amedy Coulibaly (ő lőtt le egy rendőrt csütörtökön és ő ejetett túszokat a kóserboltban) pedig azt mondta, hogy az Iszlám Államtól kapta az utasításokat. Ugyanakkor a pénzt az akciókhoz szintén a jemeni al-Kaida biztosította. 

Habár nem egy szervezet tagjai voltak, Coulibaly elismerte, hogy folyamatos kapcsolatban volt a Kouachi fivérekkel: "Igen, összehangoltuk a lépéseinket". Coulibaly azt mondta, hogy olyannyira egyeztettek, hogy a következő volt a leosztás

Övéké a Charlie Hebdo, enyémek a rendőrök.

Coulibaly azt is mondta a televíziónak, hogy négy halott van a kóserboltban. Ha ez igaz, akkor ez azt jelenti, hogy nem a rendőrségi beavatkozás közben haltak meg a túszok. 

Coulibaly azt is mondta: a zsidókra akart csapást mérni és a palesztinokat védeni. 

Azt már napközben lehetett tudni, hogy a BFM-TV felhívta a nyomdát, ahol a Kouachi testvérek voltak, ők pedig felvették, és válaszoltak. Azonban eddig nem hozták nyilvánosságra, miről beszéltek. A BBC most azt is megírta, hogy Coulibaly pedig maga jelentkezett a tévénél.

A Figaro szerint azért fenntartásokkal kell kezelni ezeket az információkat. 

A nap eseményeiről itt olvashatja a részleteket percről percre .