Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kebabbal a hülyeség ellen

2015.01.09. 07:24

„Sétáltassátok meg kutyáitokat és malacaitokat a helyi mecsetek körül! Ne vásároljatok tőlük mobilt és kababot, ne váltsatok náluk pénzt, mert ezzel is az iszlám terjeszkedést finanszírozzátok. Minden megvásárolt kebab egy újabb lépés a burka viseletéhez!” – adott meglehetősen szokatlan utasítást híveinek még a hétvégén a cseh Úsvit (Hajnal) párt japán-koreai-morva származású elnöke, Tomio Okamura saját Facebook oldalán. Az elnök szerint a 25 pontból álló felhívás, amelynek szerzője Jiří Kobza, a párt elnökségi tagja, egy útmutató, amely alapján a csehek megvédhetik "életmódjukat az iszlám ellen".

A franciaországi terrortámadás előtt néhány nappal megjelent útmutató, a nemzetközi helyzet megváltozása miatt, meglehetősen nagy visszhangra talált Csehországban, annak ellenére, hogy az értelmiség és a politikusok egy része úgy érvelt, nem kell Okamurával foglalkozni. Mások egyenesen a 30-as évek náci Németországának hangulatát fedezték fel a felhívásban.

Nem tartja gyűlöletszításnak Okamura a felhívást, amit megjelenése előtt megmutatott jogászainak is. A pártelnök korábban hangsúlyozta, ő nem xenofób, bár jó néhány minimum ellentmondásos kijelentést tett a csehországi romákra és az országban élő külföldiekre is. Nem mindenki gondolja így.

Egyen egy kebabot az egész nemzet! Legyenek tele a kebabos helyek Csehországban! Okamura nem állíthat meg, nem veszi el tőlünk a kebabot! - szól a " Kebabbal a hülyeség ellen!" elnevezésű Facebook csoport országos felhívása, amely január 9-én 18 órára hirdette meg a rendhagyó, országos flashmobját. Csütörtökig a csoporthoz tizennégyezren csatlakoztak.

Tomio Okamura bejegyzésére több nyugati világban is felfigyeltek. Izraeli és brit lapokon kívül az amerikai The Washington Post is külön cikkben foglalkozott a témával. "A xenofób demagógiának különös arca van Csehországban. Tomio Okamura, tokiói felmenőkkel rendelkező vállalkozó lett a cseh szélsőjobboldal emblematikus figurája". Az amerikai újság emlékezteti olvasóit a politikus a női intelligenciát kétségbevonó kijelentésére, illetve javaslatára, miszerint a romáknak vissza kellene térni indiai otthonaikba.

Csehországban 2014-re a szélsőséges akciók száma csökkent, irányuk a roma telepekről a muszlimok felé fordult. A szélsőjobboldali Munkáspárt (DSSS) 2013-ban a romák ellen szervezett akciói után 2014-ben a muszlimok ellen aktivizálódott. Teplicében, ahol a helyi arab közösség ellen helyi DSSS aktivisták demonstráltak "a város iszlamizációja ellen". Ismert: a város fürdőit és pihenőhelyeit minden évben nagy számú arab országokból érkező turista keresi fel, életvitelük többször kihívta a helyi lakosok egy részének nemtetszését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!