Jusztina
10 °C
27 °C

Kim Dzsongun nem tárgyal Szöullal

2015.01.09. 13:30

Észak-Korea elutasította pénteken Dél-Korea felkérését, hogy folytassák a két Korea közötti, korábban megrekedt tárgyalásokat annak ellenére, hogy újév napján Észak-Korea vezetője javasolt hasonló csúcstalálkozót a két ország közötti feszültségek enyhítésére, írja az MTI.

A kommunista ország vezetője, Kim Dzsongun újévi beszédében azt mondta, nyitott arra, hogy országa tárgyaljon Dél-Koreával. A szöuli parlament múlt hónapban olyan ügyekben kérte Phenjantól a tárgyalások folytatását, mint az észak-koreai emberi jogok, vagy az 1950-53 közötti koreai háború után szétszakított családok kapcsolattartása. A dél-koreai egyesítési minisztérium illetékese pénteken arról számolt be, hogy Észak-Korea magyarázat nélkül utasította el a tárgyalásokról szóló ajánlatot.

Az utóbbi időben éleződött a feszültség Észak-Korea és a Dél-Korea szövetségesének számító Egyesült Államok között. Phenjan csütörtökön arra figyelmeztette Washingtont, hogy amennyiben nem vonja vissza az országra kivetett újabb szankcióit, "háborús katasztrófára" számíthat. A büntető intézkedéseket a Sony Pictures filmstúdió elleni tavaly novemberi számítógépes támadást követően hozta meg az Egyesült Államok. A Fehér Ház azzal vádolja Phenjant, hogy annak hackerei állnak a Sony elleni kibertámadás mögött. Phenjan tagadja, hogy köze lenne az incidenshez.