Judit
2 °C
7 °C

Kuba elengedett 35 politikai foglyot

2015.01.09. 10:12

A kubai hatóságok az utóbbi 48 órában szabadon engedték annak az 53 politikai fogolynak a többségét - legalább 35-öt -, akinek az elengedését vállalták a decemberben bejelentett kubai-amerikai megállapodásban - írja az MTI.

Elizardo Sanchez a betiltott, de megtűrt Kubai Emberi Jogi Bizottság nevű szervezet elnöke elmondta, hogy a hatóságok lassan, de folyamatosan engedik szabadon a politikai foglyokat. José Daniel Ferrer, a Kubai Hazafias Unió nevű szervezet vezetője arról számolt be, hogy az elmúlt két napban szabadon engedett foglyok zöme hozzájuk tartozik. A foglyok az ország különböző részein lévő börtönökben raboskodtak.

Barack Obama amerikai elnök december 17-én jelentette be, hogy - szakítva az Egyesült Államok 1961 óta Kuba elszigetelésére törekvő politikájával - helyreállítja a két ország diplomáciai viszonyát, enyhít a kommunista országra kivetett gazdasági embargón, leveszi Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról, és enyhíteni fogja az amerikaiak kubai utazásra vonatkozó tilalmát. A bejelentés után Kuba és Amerika ügynökfoglyokat is cserélt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?