Kuba elengedett 35 politikai foglyot

2015.01.09. 10:12

A kubai hatóságok az utóbbi 48 órában szabadon engedték annak az 53 politikai fogolynak a többségét - legalább 35-öt -, akinek az elengedését vállalták a decemberben bejelentett kubai-amerikai megállapodásban - írja az MTI.

Elizardo Sanchez a betiltott, de megtűrt Kubai Emberi Jogi Bizottság nevű szervezet elnöke elmondta, hogy a hatóságok lassan, de folyamatosan engedik szabadon a politikai foglyokat. José Daniel Ferrer, a Kubai Hazafias Unió nevű szervezet vezetője arról számolt be, hogy az elmúlt két napban szabadon engedett foglyok zöme hozzájuk tartozik. A foglyok az ország különböző részein lévő börtönökben raboskodtak.

Barack Obama amerikai elnök december 17-én jelentette be, hogy - szakítva az Egyesült Államok 1961 óta Kuba elszigetelésére törekvő politikájával - helyreállítja a két ország diplomáciai viszonyát, enyhít a kommunista országra kivetett gazdasági embargón, leveszi Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról, és enyhíteni fogja az amerikaiak kubai utazásra vonatkozó tilalmát. A bejelentés után Kuba és Amerika ügynökfoglyokat is cserélt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla