Judit
2 °C
7 °C

Túsztárgyaló: Ki fogják végeztetni magukat a terroristák

2015.01.09. 11:09 Módosítva: 2015-01-09 11:09:36
A vallási fanatikus terroristákkal nem lehet tárgyalni, mert jellemzően nem akarnak tárgyalni – mondta az Indexnek Végh József túsztárgyaló. A BM Nemzetközi Oktatási Központjának túsztárgyalást oktató szakembere már több magyarországi túszejtésben részt vett tárgyalóként, korábban éppen francia kiképzést kapott. Szerinte a francia túsztárgyalók nagyon jók, de ennek a túszdrámának csúnya vége lesz.

A terroristák jellemzően nem szoktak tárgyalni, de nyilván a francia rendőrség megkísérelte vagy megkísérli valamilyen módon felvenni velük a kapcsolatot - mondta az Indexnek Végh József túsztárgyaló. A BM Nemzetközi Oktatási Központjának túsztárgyalást oktató szakembere több ízben élesben élte át, milyen is a túsztárgyalás: a balassagyarmati börtönben, egy bajai középiskolában 1993-ban és a budapesti Moszkva téren 2007-ben történt túszejtésben is ő végezte ezt a feladatot.

A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen végrehajtott terrorakció feltételezett elkövetői péntek reggel egy gyárban barikádozták el magukat a Charles De Gaulle reptér közelében. A rendőrök csütörtökről péntekre üldözték Párizs környékén őket, de elkapni nem sikerült a testvérpárt. Jelenleg a túszdráma zajlik, itt követheti percről percre

„A túsztárgyalás nem egy önállóan végrehajtott feladat, a tárgyalónak engedelmeskednie kell a rendőrparancsnoknak, az egész tárgyalás ugyanis része magának a rendőrségi akciónak. A francia túsztárgyalók különösen jók egyébként” – mondta lapunknak Végh, aki egyébként francia kiképzésen esett át annak idején. 

Csakhogy hiába jók a túsztárgyalók, ha a terroristák nem akarnak tárgyalni. „Ki fogják végeztetni magukat a túszejtők, de előtte számtalan embert meggyilkolnak” – mondta Végh József. Kérdés persze, hogy hány túszuk van, az iTélé információi szerint egyetlen nő van a fogságukban.

Végh szerint ha ezek a terroristák valóban kaptak kiképzést, akkor nagy valószínűséggel arra is kiképezték őket, hogy nem szabad tárgyalniuk. Nem hülyék, hanem hidegvérű profik, pontosan tisztában vannak azzal, mire készül a rendőrség.

Végh szerint az egyetlen lehetősége a rendőrségnek, hogy valamilyen módon húzza az időt, még akkor is, ha lehetetlen tárgyalnia a túszejtőkkel. Ha például a terroristáknak vannak követeléseik, akkor ezeknek a követeléseknek a teljesítését kell halogatnia. De éppen ez a nehéz ebben a helyzetben, hiszen a terroristák is tudják, mire megy ki a játék. Ők nagy valószínűséggel mártírhalált akarnak halni és lehetőleg úgy, hogy közben minél több túszuk is meghaljon. „Még annyit el tudok képzelni, hogy a terroristák üzenetet hagynak valamilyen csatornán a külvilág felé” – magyarázta Végh, hogy mire használhatják még ki a túszejtők a lehetőséget. 

A kérdés az, hogy mikor avatkozik be a rendőrség, vagy ahogy Végh fogalmazott, mikor kezdik meg a felszámolást. „Kétféle beavatkozás létezik: a halaszthatatlan és a tervezett. A tervezett végrehajtásnál a rendőrség pontosan tudja, mikor és hogyan kezdi meg a felszámolást. A halaszthatatlan végrehajtást viszont meg kell kezdeni akkor, ha a terroristák módszeresen elkezdik kivégezni a túszokat, függetlenül attól, hogy a rendőrségnek mennyi információja van arról, hogy pontosan hol vannak a túszok és a túszejtők.”

De bárhogy is lesz, a túszejtés vége a felszámolás lesz. Tehát Végh szerint két céljuk van most a rendőröknek: helyzetbe hozni a felszámolást és elérni, hogy minél kevesebb túsz haljon meg. Persze a cél az is lenne, hogy az elkövetők életben maradjanak, ezért a felszámolás során sem feltétlen a kivégzésük a rendőrök célja, hanem az, hogy cselekvőképtelenné tegyék őket. „Ez nemcsak jogi elvárás, de a nyomozati érdek is ezt kívánja, hiszen csak úgy van esély arra, hogy a párizsi terrorakció hátterét teljesen fel lehessen göngyölíteni, ha az elkövetők életben maradnak” – magyarázta a szakértő. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?