Tekla
5 °C
19 °C

Je suis Ahmed: lecke a szélsőjobbnak

2015.01.10. 22:14 Módosítva: 2015.01.10. 22:44

A Je suis Charlie után most a #JeSuisAhmed hashtag terjed a neten. Ahmed Merabetnek hívták azt a muszlim rendőrt, akit a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás után az egyik terrorista megsebesített az utcán, majd a földön fekvő embert hidegvérrel fejbe lőtte. 

Dyab Abou Jahjah muszlim aktivista csütörtökön ezt írta a Twitteren:

Én nem Charlie vagyok, én Ahmed vagyok, a halott rendőr. Charlie viccet csinált a hitemből és a kultúrámból, és én azért a jogáért haltam meg, hogy ezt megtehesse.

A bejegyzést több ezren osztották már meg.

Terjed a  #JeSuisJuif,  azaz a "zsidó vagyok" hashtag is a kóser szupermarketben megölt túszok tiszteletére. Míg ugyanis a Charlie Hebdo szerkesztőségében megölt karikaturistákról vagy a főbe lőtt muszlim rendőrről szinte mindent tudni, többen úgy vélik: a boltban meggyilkolt négy ártatlan  emberrel már senki sem foglalkozik.

Hiába próbál ráugrani a szélsőjobb erre a történetre, a terror két napja jól mutatta, hogy a multikulturális Párizsban lehetetlen ezt fekete-fehér módon megközelíteni. A kóser boltban például egy muszlim bevándorló, a mali származású, Lassana Bathily segített elbújni a zsidó vásárlóknak a bolt hűtőkamrájábaLassana Bathily egy teherlift segítségével ki tudott jutni a boltból, majd az üzlet elrendezését is fel tudta vázolni a túszszabadításra készülő kommandósoknak.