Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Je suis Ahmed: lecke a szélsőjobbnak

2015.01.10. 22:14 Módosítva: 2015-01-10 22:44:47

A Je suis Charlie után most a #JeSuisAhmed hashtag terjed a neten. Ahmed Merabetnek hívták azt a muszlim rendőrt, akit a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás után az egyik terrorista megsebesített az utcán, majd a földön fekvő embert hidegvérrel fejbe lőtte. 

Dyab Abou Jahjah muszlim aktivista csütörtökön ezt írta a Twitteren:

Én nem Charlie vagyok, én Ahmed vagyok, a halott rendőr. Charlie viccet csinált a hitemből és a kultúrámból, és én azért a jogáért haltam meg, hogy ezt megtehesse.

A bejegyzést több ezren osztották már meg.

Terjed a  #JeSuisJuif,  azaz a "zsidó vagyok" hashtag is a kóser szupermarketben megölt túszok tiszteletére. Míg ugyanis a Charlie Hebdo szerkesztőségében megölt karikaturistákról vagy a főbe lőtt muszlim rendőrről szinte mindent tudni, többen úgy vélik: a boltban meggyilkolt négy ártatlan  emberrel már senki sem foglalkozik.

Hiába próbál ráugrani a szélsőjobb erre a történetre, a terror két napja jól mutatta, hogy a multikulturális Párizsban lehetetlen ezt fekete-fehér módon megközelíteni. A kóser boltban például egy muszlim bevándorló, a mali származású, Lassana Bathily segített elbújni a zsidó vásárlóknak a bolt hűtőkamrájábaLassana Bathily egy teherlift segítségével ki tudott jutni a boltból, majd az üzlet elrendezését is fel tudta vázolni a túszszabadításra készülő kommandósoknak.