Valér
-1 °C
0 °C

Mesterlövészek, motoros és civil ruhás rendőrök védik majd a menetet

2015.01.10. 11:15 Módosítva: 2015-01-10 20:23:25

Több mint kétezer rendőr, közülük legalább 150 civil ruhás rendőr, rengeteg terrorelhárító egység, mesterlövészek a tetőkön, motoros rendőrök vigyáznak majd vasárnap a köztársasági menetre Párizsban, de rajtuk kívül is több ezer másik rendőr és katona lesz mozgósítva, jelentette be Bernard Cazeneuve belügyminiszter. Azt mondta, minden szükséges lépést meghoznak a vasárnap tervezett menet védelmére, amin több százezren, de akár egymillióan is vonulhatnak az elmúlt napok áldozataira emlékezve és a terrorizmus ellen tiltakozva. Manuel Valls miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a demonstráción.

Szombat reggel újabb válságtanácskozást tartottak a francia elnöki hivatalban, amin áttekintették az elmúlt napok rendőrségi akcióit, a meghozott biztonsági intézkedéseket is. Cazeneuve szerint azt is vizsgálják, hogy a megölt támadók tagjai voltak-e egy nagyobb szélsőséges hálózatnak. Az esetekkel kapcsolatban öt embert őrizetben tartanak. Még hetekig fenntartják Párizs környékén a terrorkészültség legmagasabb szintjét, újabb 500 katonát vontak be egyes intézmények biztosításához, ezzel vasárnapra már 1350 katona is lesz az utcákon.

Sok ország vezetői ott lesznek

A rendőrség is azt ígérte, hogy mindent megtesznek az áldozatok emlékére és a terrorizmus elleni tiltakozásul tartott menet védelméért. François Hollande francia államfő bejelentette, hogy személyesen részt vesz a rendezvényen, amelyen több tízezer, vagy akár százezer ember is összegyűlhet. Az államfő meghívta több ország vezetőjét is a megemlékezésre, amin Angela Merkel, David Cameron mellett többek között Orbán Viktor is ott lesz.

Szombaton jelentették be, hogy Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megy. A Párizs körüli Île-de-France régióban ingyenessé teszik vasárnap a tömegközlekedést, hogy minél többen mehessenek ki a demonstrációra.

Marine Le Pen és a szélsőjobboldali Nemzeti Front képviselői közben bejelentették viszont, hogy nem vesznek részt a párizsi tüntetésen, írja a 20minutes.fr. Szerintük olyan pártok szervezik a menetet, amik azt képviselik, amit a franciák utálnak, és a tolerancia hiányát emlegették. Marine Le Pen Beaucaire-ben vesz majd részt demonstráción vasárnap. A héten nagy vita lett abból, hogy a Nemzeti Front is részt vegyen-e a demonstráción, de pénteken François Hollande elnök jelezte, hogy szerinte mindenki mehet.

Hollande a menet előtt az elnöki palotába hívta a volt köztársasági elnököket és miniszterelnököket. A kormányfők mind ott lesznek, de az államfők közül egyedül Nicolas Sarkozy, Jacques Chirac egészségi állapotára hivatkozva nem tud menni, Valéry Giscard d'Estaing pedig még nem jelzett vissza.

Arról is kiadtak képeket a Twitteren, ahogy a válságstáb és François Hollande péntek délután az elnök irodájából felügyelte a két túszejtés helyszínén indult akciókat. Mindhárom túszejtőt megölték a kommandósok, a nyomdából egy, a kóserboltból pedig 15 ember szabadult ki, de a boltban négy embert már érkezésekor megölt a fegyveres Amédy Coulibaly.

Szabadon engedték a 18 éves fiatalt

Elengedték Hamyd Mouradot, Chérif Kouachi sógorát, akit szerdán még lehetséges elkövetőként kerestek, de feladta magát, és alibit igazolt. Az első szemtanúk közül még volt, aki három lehetséges támadáról beszélt, és állítólag a keresztnevét is mondta az egyik Kouachi testvér a Charlie Hebdo szerkesztőségének környékén, ezért került a rendőrség látókörébe a 18 éves fiú. Osztálytársai és tanárai is igazolták azonban, hogy órán volt a támadások idején.

A rendőrség viszont még mindig keresi a rendőrnő gyilkosának barátnőjét, Hayat Boumeddiene-t. Több francia lap is egymástól függetlenül arról írt szombat este, hogy rendőrségi forrásaik szerint Hayat Boumeddiene, a csütörtökön egy rendőrnőt meggyilkoló és pénteken egy párizsi kóserboltban túszokat ejtő Amédy Coulibaly keresett barátnője már Szíriában lehet, ráadásul már január 2-án elrepült Törökországba.

Ez ellentmondana a korábbi információknak, amelyek alapján a nyomozók azt sem zárják ki, hogy az egyik 2010-es fotón egy számszeríjjal látható nő valamilyen szerepet játszott a pénteki túszejtésben is. Minden, amit a nőről, és a megölt támadókról tudunk, itt>>>

Rálőttek egy imaszobára

A rendőrség nyomozást indított, miután még pénteken késő este két lövést adott le valaki egy muszlim imaszobára, ami egy Digne-les-Bains-ben működő muzulmán kulturális egyesületé. Emellett több kukát is felgyújtottak a városban az éjszaka. Soissons-ban nem sokkal éjfél előtt lövéseket adtak le egy mecsetre, az öt töltényt megtalálta a rendőrség.

A párizsi Disneyland egyik szállodájának ablakából egy marseille-i nő azt kiabálta, hogy ő Coulibaly barátnője, és mindent felrobbant majd, írja az AFP. Az őrizetbe vett nő két év börtönt és 30 ezer eurós pénzbüntetést is kaphat.

A Hamász is elítélte a támadást

A Hamász palesztin szervezet is elítélte szombaton a Charlie Hebdo elleni támadást, írja a Le Figaro. Azt írták közleményükben, hogy a véleménykülönbségek nem igazolhatják a gyilkosságot. A libanoni Hezbollah vezetője pénteken ítélte el a támadásokat.

Fokozottan figyelnek Németországban

Németországban megerősítették több fontos intézmény és a törvényhozás, a Bundestag épületét is, de néhány médium székháza körül is több a rendőr. A Der Spiegel szerint fokozottan figyelik a Németországban élő feltételezett iszlamistákat, közülük 260-at ítélnek veszélyesnek. Összesen 550 német állampolgár harcol a lap szerint Irakban és Szíriában az Iszlám Állam soraiban.

Hirtelen sok barátunk lett

„Hányunk azoktól, akik hirtelen a barátainknak mondják magukat"– mondta a Charlie Hebdo holland karikaturistája, Willem a holland Volkskrant lapnak adott interjúban a Le Figaro szombati beszámolója szerint. „Hirtelen sok új barátunk lett, mint a pápa, II. Erzsébet, vagy Putyin – ezen csak nevetni tudok"– mondta arra utalva, hogy a lap őket sem kímélte korábbi karikatúráiban. Willem különösen bírálta Marine Le Pent, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökét. A 73 éves férfi, igazi nevén Bernard Holtrop a támadás alatt éppen egy Lorient és Párizs közötti vonaton ült. Mint mondta, ő soha nem vett részt a szerkesztőségi értekezleteken.

Charlieu-ből Charlie

Közben egy település úgy döntött, kisebb módosítással nevet változtat: Charlieu-t mostantól a Charlie Hebdónál megölt áldozatok emlékére Charlie-nak hívják.

A pénteki túszejtésekről és a rendőri akciókról bővebben itt olvashat, összes cikkünket a Charlie Hebdo elleni támadásról és az utáni kezdődő hajszáról, túszejtésekről pedigitt olvashatja vissza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!