Árpád
-2 °C
3 °C

Hatalmas tömegek vonultak Franciaországban

2015.01.10. 16:37 Módosítva: 2015-01-10 20:51:28

Párizsban vasárnap tartanak várhatóan több százezer, de akár egymillió ember részvételével menetet az elmúlt három napban meghalt áldozatok emlékére és a terrorizmus ellen tiltakozva, de a francia belügyminiszter szerint már szombaton is több mint 700 ezren vonultak utcára több városban.

Marine Le Pen és a szélsőjobboldali Nemzeti Front képviselői közben bejelentették, hogy nem vesznek részt a vasárnap Párizsban tartott demonstráción, írja a 20minutes.fr. Szerintük olyan pártok szervezik a menetet, amik azt képviselik, amit a franciák utálnak, és a tolerancia hiányát emlegették. Marine Le Pen Beaucaire-ben vesz majd részt demonstráción vasárnap. A héten nagy vita lett abból, hogy a Nemzeti Front is részt vegyen-e a demonstráción, de pénteken François Hollande elnök jelezte, hogy szerinte mindenki mehet.

Szombaton nagy tüntetések voltak többek között:

  • A rendőrség nem zárja ki, hogy minden korábbinál nagyobb tömeg gyűlt össze Toulouse-ban, ahol 80 ezren vonultak az ellenállási emlékműhöz.
  • Nantes-ban több mint 30 ezren voltak, a demonstráción Jean-Marc Ayrault volt miniszterelnök is részt vett. A tömeg felsorakozott egy nagy molinó mögé, amin az „Éljünk együtt, szabadon, egyenlően és szolidárisan" szöveg volt olvasható.
  • Orléans-ban több mint 22 ezer ember vonult fel. Egy nagy felirat ezt hirdette a tömegben: „Én, Te, Ő, mi mind Charlie vagyunk".
  • Nizzában megtelt a tengerpart, becslések szerint 23 ezer ember vett részt az ottani meneten.
  • Negyven éve nem volt akkora tömeg az utcán, mint a szombati támogató meneten Besançonban, ahol a rendőrség szerint több mint 20 ezren vonultak.
  • Az összesen 85 ezer lakosú Pau-ban állítólag 35 ezren kimentek tüntetni, de biztosan soha nem látott tömeg volt az utcán a városban.
  • Marseille-ben 45 ezren vettek részt a tüntetésen.
  • Limoges-ban az eső ellenére is 30 ezren voltak a meneten, ami évtizedek óta az egyik legnagyobb demonstráció volt a városban.

Külföldön, például Németországban is több helyen tartottak szolidaritási demonstrációkat és meneteket az áldozatok emlékére.

Afganisztánban viszont a Le Figaro szerint több százan azért gyűltek össze az ország déli részén lévő Uruzgan tartományban még a pénteki ima után egy mecsetnél, hogy a 12 embert meggyilkoló Chérif és Said Kouachira emlékezzenek, akiket hősöknek neveztek a demonstráción. Ezen Asraf Gáni elnököt is támadták, aki elítélte a szerdai gyilkosságokat.

A pénteki túszejtésekről és a rendőri akciókról bővebben itt olvashat, összes cikkünket a Charlie Hebdo elleni támadásról és az utáni kezdődő hajszáról, túszejtésekről pedigitt olvashatja vissza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?