Móric
14 °C
17 °C

Hatalmas tömegek vonultak Franciaországban

2015.01.10. 16:37 Módosítva: 2015-01-10 20:51:28

Párizsban vasárnap tartanak várhatóan több százezer, de akár egymillió ember részvételével menetet az elmúlt három napban meghalt áldozatok emlékére és a terrorizmus ellen tiltakozva, de a francia belügyminiszter szerint már szombaton is több mint 700 ezren vonultak utcára több városban.

Marine Le Pen és a szélsőjobboldali Nemzeti Front képviselői közben bejelentették, hogy nem vesznek részt a vasárnap Párizsban tartott demonstráción, írja a 20minutes.fr. Szerintük olyan pártok szervezik a menetet, amik azt képviselik, amit a franciák utálnak, és a tolerancia hiányát emlegették. Marine Le Pen Beaucaire-ben vesz majd részt demonstráción vasárnap. A héten nagy vita lett abból, hogy a Nemzeti Front is részt vegyen-e a demonstráción, de pénteken François Hollande elnök jelezte, hogy szerinte mindenki mehet.

Szombaton nagy tüntetések voltak többek között:

  • A rendőrség nem zárja ki, hogy minden korábbinál nagyobb tömeg gyűlt össze Toulouse-ban, ahol 80 ezren vonultak az ellenállási emlékműhöz.
  • Nantes-ban több mint 30 ezren voltak, a demonstráción Jean-Marc Ayrault volt miniszterelnök is részt vett. A tömeg felsorakozott egy nagy molinó mögé, amin az „Éljünk együtt, szabadon, egyenlően és szolidárisan" szöveg volt olvasható.
  • Orléans-ban több mint 22 ezer ember vonult fel. Egy nagy felirat ezt hirdette a tömegben: „Én, Te, Ő, mi mind Charlie vagyunk".
  • Nizzában megtelt a tengerpart, becslések szerint 23 ezer ember vett részt az ottani meneten.
  • Negyven éve nem volt akkora tömeg az utcán, mint a szombati támogató meneten Besançonban, ahol a rendőrség szerint több mint 20 ezren vonultak.
  • Az összesen 85 ezer lakosú Pau-ban állítólag 35 ezren kimentek tüntetni, de biztosan soha nem látott tömeg volt az utcán a városban.
  • Marseille-ben 45 ezren vettek részt a tüntetésen.
  • Limoges-ban az eső ellenére is 30 ezren voltak a meneten, ami évtizedek óta az egyik legnagyobb demonstráció volt a városban.

Külföldön, például Németországban is több helyen tartottak szolidaritási demonstrációkat és meneteket az áldozatok emlékére.

Afganisztánban viszont a Le Figaro szerint több százan azért gyűltek össze az ország déli részén lévő Uruzgan tartományban még a pénteki ima után egy mecsetnél, hogy a 12 embert meggyilkoló Chérif és Said Kouachira emlékezzenek, akiket hősöknek neveztek a demonstráción. Ezen Asraf Gáni elnököt is támadták, aki elítélte a szerdai gyilkosságokat.

A pénteki túszejtésekről és a rendőri akciókról bővebben itt olvashat, összes cikkünket a Charlie Hebdo elleni támadásról és az utáni kezdődő hajszáról, túszejtésekről pedigitt olvashatja vissza.