Három nap terror Franciaországban

2015-01-09T154104Z 1868293297 PM1EB191AC801 RTRMADP 3 FRANCE-SHO
2015.01.10. 00:57 Módosítva: 2015.01.10. 15:10
17 halálos áldozata lett annak a terrorista akciósorozatnak, amelyet egy testvérpár indított a Charlie Hebdo szerkesztőségénél szerda délben. Pénteken kettős túszdrámával és a terroristák lelövésével ért véget az ámokfutás, amely megrázta Franciaországot és az egész világot az elmúlt három napban. Újságírók kivégzése, rendőrnő lelövése, túszdráma – összefoglaljuk az elmúlt napok eseményeit.

Villámcsapásként érte Franciaországot és az egész világot a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége elleni támadás és mészárlás. Gyorsan kiderült, hogy terrorista merénylet történt, és az utána következő két és fél napban az egész világ láthatta, hogy mit jelent a terrorfenyegetettség.

Kivégzés a szerkesztőségben, lövöldözés az utcán, rendőr meggyilkolása fényes nappal, kétnapos hajsza a fegyveres terroristák után, végül pénteken két helyen is túszdráma. Összefoglaljuk az elmúlt napok hátborzongató történéseit:

 • Szerdán délelőtt fél tizenekettőkor két fekete csuklyás fegyveres támadt rá Kalasnyikovokkal a Charlie Hebdo szerkesztőségére, 12 ember meghalt, köztük két rendőr. 11-en megsérültek, négy súlyos sérültet azóta is kórházban ápolnak.
 • A szemtanúk elmondásaiból kiderült, hogy iszlám szélsőségesek követték el a támadást. „Megbosszultuk a prófétát!", ordították a merénylet után. Kiderült az is, hogy először rossz címre mentek, majd a lap egyik munkatársa engedte be őket a szerkesztőségbe. Öt percig tartott a mészárlás.
 • A támadók autóval menekültek el, a városban üldözték őket, de a hatóságok elvesztették a nyomukat. A rendőrök gyorsan azonosították – állítólag az elvesztett személyi igazolvány miatt – a merénylőket: Saïd és Chérif Kouachi testvérpárt. Chérifről kiderült, hogy már elítélték terrorizmusért. Egy harmadik lehetséges társukat is keresték, egy hajléktalan fiút, de ő feladta magát, és alibit igazolt, szombaton végül elengedték.
 • Csütörtök délben úgy tűnt, sikerült a 12 ember meggyilkolásával gyanúsított Saïd és Chérif Kouachi nyomára bukkanniuk a rendőröknek, akik egy benzinkutat raboltak ki Villers-Cotterêts közelében. Később autójukat hátrahagyták Crépy-en-Valois-nál, ezért a rendőrök és a csendőrök átfésültek egy 20x15 km-es területet, több települést, erdőt is, de nem sikerült a nyomukra akadniuk.
 • Összesen 88 ezer rendőrt, csendőrt és katonát mozgósítottak Franciaország-szerte a gyilkosságok után. Párizsban ennek ellenére csütörtök délelőtt a később azonosított Amédy Coulibaly meggyilkolt egy rendőrnőt és rálőtt egy utcaseprőre. Két városban robbanás volt mecseteknél, és egy autó is felrobbant egy kivárosban. 
 • A Kouachi testvérek péntek reggel Montagny-Sainte-Félicité faluban tűntek fel, ahol megszereztek a sofőrtől egy szürke Peugeot-t. Utána Párizs felé tartva lövöldözésbe keveredtek a rendőrökkel Dammartin-en-Goële-nél. Egy kis nyomda épületébe zárkóztak be, ahol egészen estig úgy lehetett tudni, hogy túszokat ejtettek. Végül este kiderült, hogy egy férfi valóban volt rajtuk kívül az épületben, de úgy tűnik, a fivérek nem tudtak róla, sikerült elrejtőznie, épségben vészelte át az eseményeket.
   
 • Közben kora délután a csütörtökön a rendőrnőt meggyilkoló Amédy Coulibaly egy párizsi kóserboltban lövöldözött, négy embert megölt, tizenötöt pedig túszul ejtett. Mint kiderült, Coulibalyt le tudták hallgatni a rendőrök, mert rosszul tette le a kagylót, miután a túszejtés közepén felhívta egy rokonát.
 • Végül 17 óra után nem sokkal a rendőrök mindkét helyszínen akciót indítottak. A nyomdánál a Kouachi testvérek Kalasnyikovval a kézben, lövöldözve rohantak elő, lelőtték őket.Ezzel szinte párhuzamosan hatoltak be a kóserboltba a rendőrök, és megölték Coulibalyt. Arról egyelőre csak találgatások voltak, hogy a férfi barátnője is a boltban volt-e, csak el tudott menekülni, de az biztos, hogy Hayat Boumeddiene-t keresik a rendőrök.  
 • Kiderült, hogy a két Kouachi testvér amerikai berepülési tiltólistán volt. A francia hatóságok is figyelték a testvérpárt, ezért a miniszterelnök és a belügyminiszter is magyarázkodni kényszerült, hogy miért nem tudták megakadályozni a merényletet.
 • Amerikai források szerint az idősebb testvér, Saïd Kouachi a jemeni al-Kaidától kaphatott kiképzést 2011-ben. A Koauchi testvérek a Charlie Hebdo elleni támadás óta végig a jemeni al-Kaidára hivatkoztak, Couligaly viszonta pénteki túszejtés alatt az egyik francia tévének azt mondta telefonon, hogy az Iszlám Államtól kapott utasításokat, habár őt is a jemeni al-Kaida finanszírozta. Lépéseiket végig összehangolta a három támadó. A három támadóról itt gyűjtöttük össze az elérhető információkat. 
 • Péntek késő este az al-Kaida magára vállalta a merényletet, és bejelentették, hogy az al-Kaida vezetése tervelte ki és hangolta össze az akciókat. A jemeni terrorista szervezet egyik tagja szerint bosszú ból hajtották végre a merényletet „a próféta dicsőségére". Ezután egy videóban újabb támadással fenyegette meg Franciaországot az al-Kaida. Harit al-Nadári, a szervezet egyik tagja azt mondja: „nem vagytok biztonságban, amíg támadjátok Allahot".
 • A francia miniszterelnök bejelentette péntek este, hogy a terrorcselekményekben – a terroristákat leszámítva – 17-en haltak meg: 12-en a Charlie Hebdónál, a rendőrnő Montrouge-ban, illetve négy túsz a kóserboltnál. A francia ügyészség pedig közölte, hogy 16 embert vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban.  
 • Az összes cikkünket az ámokfutásról itt találja.


 • Hírek
 • Hírek