Friderika
9 °C
18 °C

Lefejeztek egy katonát az Iszlám Állam hívei

2015.01.11. 21:01

Lefejeztek egy pakisztáni katonát az Iszlám Állam helyi hívei, miután hűséget fogadtak a Közel-Keleten előrenyomuló szervezet vezetőjének, írja az MTI.

A kivégzésről videofelvételt is közzétettek az interneten az akcióban részt vevő pakisztáni és afgán fegyveresek. A tömeges mészárlások, a lefejezések és a különös brutalitással elkövetett egyéb módszerek az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló Iszlám Állam védjegyévé váltak.

A Reuters értesülései szerint a csoportot jelentős részben egykori tálib harcosok alkotják, akik Dél-Ázsiában akarják képviselni a közel-keleti térségben aktív szunnita szervezetet. A csoport méretéről és tevékenységéről nem sokat tudni, ahogyan az sem világos, hogy utasításokat kapnak-e az Iszlám Állam vezetésétől.

Az arab nyelvű felvételen tucatnyi turbános férfi látható egy ismeretlen helyszínen, többen lovon ülnek és fegyvert tartanak a kezükben, mások az Iszlám Állam fekete zászlóját fogják.

A terroristák internetes tevékenységét megfigyelő amerikai központ, a SITE szerint a csoportot Sahidulla Sahid, a pakisztáni tálibok egykori szóvivője vezeti, aki a videón tíz afganisztáni és pakisztáni csoport nevében hűséget fogadott az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Baghdadinak.

A 16 perces felvétel végén egy sisakos férfi levágja egy pakisztáni katona fejét egy bozótvágó késsel. Azt nem tudni, hogy fogták el a férfit. Az Iszlám Államhoz az utóbbi hónapokban számos helyi csoport csatlakozott Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.