Diána
12 °C
21 °C

Még hat gyanúsítottat kereshetnek a franciaországi terrortámadás után

2015.01.12. 21:45

A francia rendőrség szerint akár hat olyan személy is szabadlábon lehet még, akik valamilyen módon kötődnek a múlt heti terrorcselekményekhez, és egy terroristasejt tagjai. Egyikük azt az autót vezette, ami az egyik megölt támadó – jelenleg szökésben levő – barátnőjének nevén van.

Erről a  The Associated Press értesült hétfőn két rendőrségi tisztviselőtől, akik elmondták, hogy továbbra is keresik a Hayat Boumeddiene nevére regisztrált Mini Coopert Párizsban és annak környékén.

Hayat Boummeddiene annak az Amedy Coulibalynak a barátnője és feltételezett tettestársa, akit egy párizsi kóserboltban öltek meg a rendőrök az általa fogva tartott túszok kiszabadítása közben. A 26 éves nő a török hatóságok szerint már Szíriában tartózkodik. A nő január 2-án Madridból érkezett Törökországba, és egy isztambuli szállodában tartózkodott egy másik nő társaságában, ahonnan múlt csütörtökön indultak délre, és lépték át a szír határt.

A hatóságok hétfőn tízezer katonát mozgósítottak a kiemelt célpontok, például zsidó iskolák és lakórészek, védelmére. Ez Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter szerint keddre meg is történik, így a legfontosabb helyszínekre kiemelt figyelmet tudnak onnantól fordítani. Manuel Valls miniszterelnök pedig embervadászatnak nevezte a múlt heti események utáni akciót.

Újabb merényletekkel fenyeget az Al-Kaida

Újabb merényletekkel kell szembenéznie Franciaországnak, ha nem hagy fel „az iszlámmal szembeni ellenséges politikájával” – figyelmeztetett hétfőn az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI), írja az MTI.

„Franciaország ma fizeti meg az árát a muzulmánok elleni agressziójának és az iszlámmal szembeni ellenséges politikájának. Amíg a katonái olyan országokat tartanak megszállva, mint Mali és a Közép-afrikai Köztársaság, és amíg az ostoba sajtó a prófétánkat támadja, Franciaországnak a legrosszabbal kell szembenéznie” – olvasható az AQMI üzenete iszlamista honlapokon.