Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Létrejöhet Kim Dzsongun álomcsúcsa

2015.01.12. 07:48

Pak Gun Hje dél-koreai elnök hétfőn közölte, hogy hajlandó lenne előfeltétel nélkül találkozni Kim Dzsong Unnal, miután az észak-koreai diktátor újévi köszöntőjében felvetette egy észak-déli csúcstalálkozó lehetőségét – írja az MTI. Az elnök asszony bátorítására azért is szükség van, mert alig telt el pár nap Kim Dzsong Un történelmi megbékélést sugalló szavai után, Phenjan máris visszavonta a felvetést.

A két Korea vezetői a félsziget II. világháborút követő felosztása óta mindössze kétszer találkoztak. Az első alkalommal, 2000-ben áttörésnek számító turisztikai és gazdasági együttműködésről határozott a néhai Kim Dzsong Il és az akkori dél-koreai elnök, Kim De Dzsung, de 2007-ben nem sikerült újabb eredményekre jutni. Azóta ráadásul elmérgesedett a két ország viszonya, 2010-ben egy déli hadihajó elsüllyesztése és egy vitatott sziget észak-koreai ágyúzása miatt zátonyra futott minden déli közeledési törekvés.

A szöuli parlament a múlt hónapban olyan ügyekben kérte Phenjantól a tárgyalások folytatását, mint az észak-koreai emberi jogok, vagy az 1950-53 közötti koreai háború után szétszakított családok kapcsolattartása – ezek mellé tette mostani nyilatkozatában Pak Gun Hje az északi atomprogram felfüggesztését is.