Eltemették Jeruzsálemben a párizsi terrortámadásban megölt négy zsidó férfit

K EPA20150113064
2015.01.13. 06:00 Módosítva: 2015.01.13. 14:22

Megérkezett kedd hajnalban a tel-avivi repülőtérre a párizsi kóserboltban megölt négy zsidó férfi holttestét és az áldozatok hozzátartozóit szállító repülőgép, írja az MTI. Az El Al izraeli légitársaság gépe helyi idő szerint 4.30-kor landolt a repülőtéren.

Yohan Cohen, Yoav Hattab, Francois-Michel Saada és Phillipe Braham holttestét délben helyezték végső nyugalomra a Jeruzsálem nyugati részén, egy 750 méter magas hegyen elterülő Har-Hamenuhót temetőben. Ugyanott, ahol eltemették a három évvel ezelőtti toulouse-i merénylet áldozatait is, három zsidó iskolás gyereket és egy fiatal rabbit, akikkel egy algériai származású iszlamista, Mohamed Merah végzett.

A temetésen több ezren vettek részt, köztük Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Reuven Rivlin államelnök, aki beszédében azt mondta, hogy 

nem így akartuk, hogy Izraelbe érkezzetek, nem így akartuk látni, hogy hazatérjetek, hanem életetekben akartunk látni benneteket.

Ségolene Royal francia környezetvédelmi, fenntartható fejlődési és energiaipari miniszter Franciaország képviseletében mély részvétét nyilvánította, és közölte, hogy Franciaország osztozik a rokonok gyászában. Kijelentette, hogy Franciaországban nincs helye az antiszemitizmusnak, s mint mondta, ez volt a vasárnap az utcákra vonult több milliós tömeg üzenete is.

A Charlie Hebdo című szatirikus francia hetilap elleni, tizenkét áldozatot követelő múlt heti szerdai merénylet után két nappal, pénteken egy 26 éves férfi, Amedy Coulibaly több túszt ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban. A túszdrámának négy ártatlan halálos áldozata volt, mindnyájan zsidók: két, húszas éveiben járó férfi, illetve egy negyven- és egy hatvanéves férfi is meghalt. Egyikük a bolt alkalmazottja volt, a másik három pedig vásárolni ment oda.

A merénylet megdöbbenést váltott ki Izraelben. Franciaországban az elmúlt években megszaporodtak a zsidók közösséget érő antiszemita támadások. Izrael 1948-as megalapítása óta először tavaly Franciaország vált az Izraelbe irányuló zsidó kivándorlás fő kiinduló pontjává 6600 emberrel, szemben az előző évi 3400-zal. A francia zsidó közösség létszámát 5-600 ezerre becsülik. Ez a harmadik legnagyobb a világon az Egyesült Államok és Izrael után. Az Izraelbe költözők legfontosabb indítéka vallási jellegű, de egyre többen vannak, akik a bizonytalanság miatt távoznak.

Ahogy azt korábban megírtuk, az áldozatuk életükben erős kapcsolatot ápoltak a zsidó állammal, egyikük évek óta tervezte, hogy Izraelbe költözik. Az izraeli temetést az áldozatok hozzátartozói kezdeményezték.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport