Szilárda
-4 °C
2 °C

Tíz halott egy kilőtt buszban Donyecknél

2014-12-24T192410Z 1355967269 GM1EACP09DC01 RTRMADP 3 UKRAINE-CR
2015.01.13. 15:27

Tíz ember meghalt, tizenhárom megsebesült, amikor fegyveresek tűz alá vettek egy civil buszt a Donyeck közelében lévő Volnovaha alatt kedden kora délután – közölte Donyeck megye rendőrfőkapitánya. Vjacseszlav Abroszkin szerint a támadást az oroszbarát szeparatisták hajtották végre, eredeti célpontjuk az ukrán erők által fenntartott út menti katonai ellenőrző pont lehetett.

A helyközi járat Mariupolból haladt a szeparatisták által ellenőrzött Donyeckbe, amely háromnegyed éve szinte folyamatos harcok színtere.

A támadások kereszttüzében hosszú ideje a nemrég még egymilliós nehézipari nagyváros repülőtere áll. A területet egyelőre az ukrán erők őrzik – bár a szeparatisták szerint ezzel megsértik a szeptember elején Minszkben kötött tűzszüneti megállapodást, amely a szeparatisták és az ukrán erők közötti zóna létrehozását írta elő. A szerződés kudarcáért a szakadárokat burkoltan támogató Moszkva is Kijevet okolja.

Kedden nehéztüzérségi harcok dúltak a szakadárok és az ukrán erők között. A hírek szerint tankokkal kilőtték a szeparatisták a már régóta nem üzemelő repülőtér romos irányítótornyát is. A beszámolók szerint a torony a negyedik szintig dőlt le, de áldozatok nincsenek. A torony a szakadárok szerint a közelben álló csarnokra dőlt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!