Tíz év körüli fiú gyilkol az Iszlám Állam új kivégzésvideóján

2015.01.13. 17:55 Módosítva: 2015.01.13. 18:43

Két újabb túsz kivégzéséről tett közzé videofelvételt kedden az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet az AFP francia hírügynökség tájékoztatása szerint.

Az internetre feltöltött hétperces felvétel tanúsága szerint a két térdeplő férfit egy tíz év körüli kazah származású gyerek lőtte tarkón. A magát Abdalláhnak nevező, hosszú hajú fiú a kivégzés után diadalittasan a magasba emelte a pisztolyát.

A szunnita szélsőségesek közleményéből kiderül, hogy a kivégzett túszok az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai voltak. Az Iszlám Állam azzal vádolta meg őket, hogy megpróbáltak beszivárogni a radikális iszlamisták közé Szíriában. Az IS propagandacsatornáján, az al-Hayet Media által kiadott videón a fiú mellett álló IS-tag oroszul beszél.

A vágatlan videóban a kivégzett férfiak arról beszéltek, hogy az FSZB arra bérelte fel őket, hogy információt gyűjtsenek az Iszlám Államról, és hogy magas rangú vezetőket végezzenek ki – írja az International Business Times.

Egy nappal ezelőtt egy olyan videót tettek közzé, amin egy 14 éves fiú követ el öngyilkos robbantást. Az, hogy újabban gyerekeket használnak fel kegyetlen céljaikhoz, azt is jelenti, hogy egyre durvább eszközökhöz nyúlnak, olyanokhoz, amik még az Iszlám Állam mércéjével mérve is durvák.

A videó alatt futó felirat szerint a 38 éves Mamajev Dzsambulatot és a 30 éves Asimov Szergejt végezték ki. Előbbi Kazahsztánból érkezett, utóbbi származása ismeretlen – közölte a Huffington Post.

A felvétel végén Abdalláh látható katonai gyakorlóruhában, a háttérben más egyenruhás gyerekek is vannak. Mi leszel, ha nagy leszel?” – kérdezte a fiútól a videó készítője. „Én leszek az, aki lemészárolja a hitetleneket. Mudzsahed leszek, ha Allah is úgy akarja" – válaszolta Abdalláh oroszul.

Az orosz hatóságok egyelőre nem kommentálták a történteket. Becslések szerint nagyjából négyszáz orosz állampolgár csatlakozhatott az Iszlám Államhoz, sokan közülük Csecsenföldről érkeztek a Közel-Keletre.

Az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló Iszlám Állam korábban több olyan felvételt is közzétett az interneten, amelyen a csoport tagjai által végrehajtott mészárlások láthatóak. A dzsihadisták tavaly ősszel négy – két amerikai és két brit – túsz lefejezéséről hoztak nyilvánosságra nagy port felkavaró videókat.