Vencel
13 °C
23 °C

Amerikában a bevándorlás-ellenesen szavaztak a képviselők

2015.01.14. 20:48 Módosítva: 2015.01.14. 20:49

A republikánus többségű amerikai képviselőház szerdán Barack Obama demokrata párti elnök egy korábbi rendeletének érvénytelenítése mellett szavazott, amely védelmet biztosít azon bevándorlóknak, akik 16 évnél fiatalabban kerültek illegálisan az Egyesült Államok területére.

Az elnök által 2012-ben meghirdetett program mintegy 600 ezer ember esetében tette lehetővé a munkavállalási engedélyek meghosszabbítását és a kitoloncoltatás elhalasztását.

Republikánus honatyák kifejtették, hogy ellenállásuk nem a bevándorlók, hanem az elnöknek a kongresszust megkerülő, általuk alkotmányellenesnek ítélt rendeleti kormányzása ellen szól.

Mindeközben Németországban olyan törvényt fogadtak el, amely az erőszakos cselekményekre elszánt iszlamistaként számon tartott személyek mozgási szabadságának korlátozásáról fogadott el törvényjavaslatot szerdai berlini ülésén.

A hatóságok jelenleg is bevonhatják mindazok útlevelét, akikről feltételezik, hogy azért akarják elhagyni az országot, hogy terrorista szervezethez csatlakozzanak, harcoljanak vagy kiképzésen vegyenek részt. Az új tervezet szerint azonban a személyi igazolványt is bevonhatják majd legfeljebb három évre. 

A kormány szerint a szigorításra azért van szükség, mert a szélsőséges iszlamisták többnyire Törökországon keresztül utaznak Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz vagy más terrorista szervezethez, de a jelenlegi szabályok szerint a német állampolgárok különösebb ellenőrzés nélkül utazhatnak Törökországba személyi igazolvánnyal. 

A berlini vezetés egy sor további terrorellenes intézkedésen is dolgozik, hamarosan javasolják majd egyebek között, hogy már a terrorista kiképző táborba való utazásra irányuló előkészületeket - vagyis például az utazás szervezését - is nyilvánítsák bűncselekménynek, és tegyék büntethetővé a terrorista szervezetek anyagi támogatását, értékhatártól függetlenül. 

A csomag a párizsi vérengzéstől függetlenül, már hónapok óta készül, a mészárlás után azonban feléledt egy korábbi vita a digitális kommunikáció - telefonálás, e-mailezés - adatainak úgynevezett készletezéséről, hosszú távú tárolásáról (Vorratsdatenspeicherung). (MTI)