Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Apasági per indul a volt spanyol király ellen

2015.01.14. 15:46

Apasági per indulhat I. János Károly volt spanyol királlyal szemben, miután a legfelsőbb bíróság szerdán helyt adott az erről szóló keresetnek, amelyet egy belga nő nyújtott be - közölte az Europapress hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Nem az 46 éves Ingrid Jeanne Sartiau az egyetlen, aki azt állítja, hogy a tavaly leköszönt uralkodó az édesapja, ám az 56 éves spanyol Alberto Solá Jiménez keresetét a törvényszék elutasította. Az El País című napilap részletezi, hogy mindkettőjüknek valamilyen dokumentummal, levéllel vagy fényképpel kellett bizonyítania, hogy édesanyjuk és a király között volt érzelmi kapcsolat, mivel a spanyol törvények szerint csak alapvető bizonyíték esetén engedélyezik az apaság meghatározását vagy épp kétségbe vonását. A bíróság a benyújtott iratok alapján Sartiau esetében tartotta megalapozottnak az eljárást.

A legfelsőbb bíróság ugyan kérheti János Károly arra, hogy adjon DNS-mintát, de az egykori uralkodó ezt megtagadhatja. A botrány 2012-ben robbant ki, az akkor még trónon lévő uralkodót mentelmi jog illette meg, így az akkor benyújtott kereseteket elutasította a bíróság. Miután a király tavaly lemondott, a két felperes ismét a bírósághoz fordult.

Sartiau történetét korábban már elmesélte a sajtónak, azt mondta: édesanyja akkor közölte vele, hogy a spanyol király az apja, amikor egyszer a tévében látták őt. Jiménez pedig úgy nyilatkozott, hogy erkölcsi elégtételt szeretne szerezni azzal, hogy bebizonyítja: ő a király gyereke. A legfelsőbb bíróság döntése nyomán a királyi ház hivatalosan annyit közölt: "tiszteletben tartják a bírói hatalom függetlenségét."