Zokogva üzent az Iszlám Államnak egy muszlim anya

2015.01.14. 10:40

Fiatalok internetes közösségi oldalakon folyó agymosásával vádolta az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet szerdán egy, a terrorcsoporthoz való csatlakozásra tett kísérlet miatt bíróság elé állított amerikai fiatal édesanyja.

A méreg, amelyet ezek a csoportok okádnak és az általuk elkövetett erőszak teljes mértékben ellentétes iszlám hitünkkel. Elítéljük a gyerekek interneten és a közösségi médián keresztül való agymosását és toborzását. Azt üzenjük az Iszlám Államnak, a szervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak és a közösségi oldalakon tevékenykedő toborzóinak, hogy hagyják békén a gyerekeinket

- mondta a chicagói szövetségi bíróság előtt tett nyilatkozatában Zarine Khan, az októberben vád alá helyezett 19 éves Mohammed Hamzah Khan anyja. A nyilatkozatát zokogva felolvasó nő elmondta, a múlt heti párizsi terrortámadás sarkallta arra, hogy családja nevében felszólaljon a bíróság előtt.

A tárgyalás során a hivatalosan terrorszervezet támogatására irányuló kísérlettel vádolt fiú ártatlannak vallotta magát. Khant a chicagói O'Hare nemzetközi repülőtéren fogták el. A jegye szerint az Austrian Airlines légitársasággal próbált meg eljutni Isztambulba. A fiatalember már a repülőtéren elmondta a szövetségi hatóságok ügynökeinek, hogy Szíriába tartott, ahol csatlakozni szeretett volna az Iszlám Állam fegyvereseihez.

Állításait az otthonában tartott házkutatás során talált jegyzetei is megerősítették. Ezekben egyebek mellett az állt, hogy kiábrándult a nyugati társadalomból és az "iszlámellenes" Egyesült Államokból. Az ügyészek később közölték, hogy a repülőtéren feltartóztatták Khan 17 éves húgát és 16 éves öccsét is, akik szintén az Iszlám Állam uralta területekre akartak utazni. Őket kihallgatták, de nem helyezték vád alá.

A védelem szerint a fiút az Iszlám Állam propagandistái szédítették meg, és elhitették vele, hogy a szervezet egy legitim államot épített ki Szíria és Irak egyes részein. Ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádpontban, akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM