Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

A csehek szigorítanák a muzulmánok befogadását

2015.01.15. 10:33

A cseh lakosság 87 százaléka szerint a muzulmán országokból érkező külföldiek befogadásánál szigorúbban kellene eljárni, mint a többi bevándorló esetében - derült ki a Median ügynökség felméréséből, amit a párizsi terrorista merénylet után készített.

A felmérés eredményéhez fűzött elemzésében a Median felhívja a figyelmet: helytelen lenne ezt a számot csupán a párizsi véres események által kiváltott iszlámellenesség következményeként értékelni. Az MTI által idézett tanulmány szerint ugyanis a cseh lakosság évek óta nagyon negatívan viszonyul a bevándorláshoz, és az országban élő külföldiek száma tartósan alacsony.

A megkérdezettek 53 százaléka úgy véli, hogy a párizsi események után Csehországban is megnőtt a terrorista támadás veszélye. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 84 százaléka azt szeretné, ha a jövőben tételesen meghatároznák, hány idegen tanulhat vagy dolgozhat Csehországban, míg 53 százalék egyetértett azzal, hogy az ország határain vezessék be újra az ellenőrzéseket.

Az emberek 53 százaléka támogatja, hogy növeljék a biztonsági szolgálatok költségvetését. Ez utóbbi lépést Bohuslav Sobotka miniszterelnök ígérte meg a párizsi vérengzés nyomán.

Ami az iszlám jelképek karikatúráinak sajtóbeli megjelentetését illeti, a megkérdezettek 39 százaléka egyetért vele és helyesnek tartja, 34 százalék azért ellenzi, mert az szerintük növeli a terrorista támadások veszélyét, míg 25 százalék azért van határozottan ellene, mert szerinte sértőek a más vallásúakra nézve.

A különféle szigorúbb biztonsági intézkedések bevezetésével, amelyek korlátoznák az egyéni szabadságjogokat, a megkérdezettek több mint fele ért egyet.